current views are: 9

20 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση15:03

Υπουργείο Εργασίας: Οι άστεγοι δεν εξαιρούνται από το επίδομα ανεργίας

Άτομα χωρίς μόνιμη κατοικία μπορούν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ εφόσον πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις

Δημοσίευση 15:03’

Άτομα χωρίς μόνιμη κατοικία μπορούν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ εφόσον πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις

Οι άστεγοι δικαιούνται να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, διευκρίνισε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας.

Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, με τίτλο «Είσαι άστεγος; Δεν έχει επίδομα ανεργίας», το υπουργεί υπενθυμίζει ότι στις 28 Φεβρουαρίου ο ΟΑΕΔ γνωστοποίησε ότι δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο σε ομάδες που αδυνατούν να αποδείξουν μόνιμο τόπου κατοικίας, εφόσον πληρούνταν οι λοιπές προϋποθέσεις εγγραφής

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι η απόφαση δίνει δυνατότητα εγγραφής σε:

  • Αστέγους που ζουν στο δρόμο ή σε ξενώνες, ή φιλοξενούνται προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα.
  • Μετανάστες κάτοχοι άδειας διαμονής.
  • Πρόσφυγες, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή αιτούντες διεθνή προστασία ή κάτοχοι καθεστώτος επικουρικής προστασίας.
  • Κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά που φιλοξενούνται σε ξενώνες προστασίας θυμάτων βίας.

«Επίσης, όλοι οι άστεγοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), εφόσον δώσουν βεβαίωση αστεγίας προερχόμενη από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου ή από την κοινωνική δομή όπου φιλοξενούνται.

»Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας υλοποιεί το πρόγραμμα “Στέγη και Εργασία για Αστέγους”, που περιλαμβάνει δράσεις στέγασης και εργασιακής επανένταξης. Ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί με 5 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει περίπου 600 άτομα.

»Τέλος, συνεχίζεται το πρόγραμμα “Στέγαση και Επανένταξη”, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, για περίπου 1.000 ωφελούμενους που ζούσαν στο δρόμο, πρώην εξαρτημένα άτομα, πρώην φυλακισμένους κ.λπ., στους οποίους καλύπτεται εξ ολοκλήρου το ενοίκιο και τα έξοδα διαβίωσης. Ήδη, περίπου το 40% των δικαιούχων εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας, μέσω του προγράμματος».


σχετικα αρθρα