current views are: 9

20 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση16:15

Στάση εργασίας των δικηγόρων της Αθήνας την Τετάρτη

Προς αντίδραση για το άρθρο 340 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Δημοσίευση 16:15’

Προς αντίδραση για το άρθρο 340 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Δίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι συμβολαιογράφοι από 9.00 έως 11.00 το πρωί προς αντίδραση  για το άρθρο 340 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) που επιτρέπει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις τη διεξαγωγή δικών, χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί την τροποποίηση του εν λόγω άρθρου καθώς το χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ αναφέρει ότι: «Το δικηγορικό σώμα, σθεναρά και διαχρονικά, αγωνίζεται για την ταχεία και ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των διαδίκων, ιδίως της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, πρέπει να αποτελεί την κορωνίδα του δικαιϊκού μας συστήματος. Μόνη η επιτάχυνση της διαδικασίας, χωρίς την τήρηση δικαιοκρατικών εγγυήσεων, δεν αρκεί για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, που είναι το κυρίως ζητούμενο».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η διάταξη του άρθρου 340 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4509/2017, όχι μόνο είναι προδήλως αντισυνταγματική, αλλά εφαρμόζεται και εσφαλμένα, αφού η εφαρμογή της δεν γίνεται κατ’ εξαίρεσιν σε δίκες μακράς διάρκειας, αλλά κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κανόνα» και συνεχίζει:

«Παρά το ότι με προγενέστερη απόφασή του ο ΔΣΑ, ζήτησε από τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) να πάρουν θέση για την συμβατότητα με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή μη, της ως άνω διάταξης, εντούτοις, η ανακοίνωση της ΕΔΕ δεν παίρνει θέση επί του θέματος».

Σε άλλο σημείοαναφέρει: «Η αναφορά της ΕΔΕ στα δεδομένα μιας ποινικής υπόθεσης δεν αντικατοπτρίζει τη συνολική πραγματική της διάσταση, ιδίως όταν αυτή η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 340 παρ. 1 ΚΠΔ, στην συγκεκριμένη περίπτωση έλαβε χώρα χωρίς να υφίσταται θέμα παραγραφής, δεν ήταν πολυπρόσωπη, δεν ήταν μακράς διάρκειας και το κώλυμα παρουσίας της αυτεπαγγέλτως διορισθείσας δικηγόρου αφορούσε σε εγκυμοσύνη της (γέννησε μάλιστα την επόμενη της δικασίμου !).

Οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, επιδιώκουν σχέσεις συνεργασίας με τους δικαστές. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως γι’ αυτό αποτελεί ο αμοιβαίος σεβασμός του θεσμικού και διακριτού ρόλου τους. Δίκες χωρίς υπερασπιστές δικηγόρους δεν νοούνται. Εάν το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ακραία όριά του, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕ, είναι συνευθύνη της Πολιτείας αλλά και όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα, να προασπίσουν την νομιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία της».

Κατόπιν αυτών, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε:

Θα προβεί στη νομική συνδρομή στον κατηγορούμενο για την άσκηση αίτησης αναίρεσης κατά της απόφασης που εκδόθηκε χωρίς την παρουσία και αγόρευση συνηγόρου υπεράσπισης και την άσκηση παρέμβασης ενώπιον του Αρείου Πάγου κατ’ άρθρο 90 ΚωδΔικ., καθώς και στη συνέχεια ενώπιον του ΕΔΔΑ αν αυτός αποφασίσει να ασκήσει τα νόμιμα αυτό δικαιώματά του.

 Να προτείνει στον υπουργό Δικαιοσύνης την τροποποίηση του άρθρου 340 παρ. 1 ΚΠΔ.

Μετά τον ιδιαίτερο ζήλο που επέδειξε η ΕΔΕ για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ.Α. για την εφαρμογή του 340 ΚΠΔ, στο άμεσο μέλλον, ζητήματα αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που τυχόν ανακύπτουν και αφορούν τον κύκλο ευθύνης δικαστικών λειτουργών, είτε κατά εκδίκαση υποθέσεων, είτε κατά έκδοση / θεώρηση αποφάσεων, είτε σε όποιο άλλο στάδιο, θα αναδεικνύονται από τον ΔΣΑ κατά τρόπο θεσμικό και προσωποποιημένο και θα αποστέλλεται σχετική αναφορά σε όλα τα συναρμόδια θεσμικά όργανα.


σχετικα αρθρα