current views are: 6

23 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση18:41

Επεισόδια έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις Σέρρες

Αντιδρώντας στην υποχρεωτική καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια στη φετινή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.

Δημοσίευση 18:41’

Αντιδρώντας στην υποχρεωτική καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια στη φετινή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ Σερρών, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε μερίδα αγροτών, αντιδρώντας στην υποχρεωτική καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια στη φετινή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περισσότεροι από 200 αγρότες επιχείρησαν να καταλάβουν τα γραφεία του οργανισμού, θέλοντας να εκφράσουν την αντίδρασή τους . Όπως υποστηρίζουν ορατός είναι ο κίνδυνος να μην ενεργοποιηθεί το 50% των δικαιωμάτων και να χαθούν ενισχύσεις, «αφανίζοντας» το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους.

Η μεγάλη αστυνομική δύναμη , που από νωρίς το πρωί βρισκόταν κάτω  από τα γραφεία, δημιούργησε ανθρώπινο «φράκτη» που εμπόδισε την μαζική είσοδο των αγροτών στις εγκαταστάσεις. Η αγανάκτηση των αγροτών , δεν άργησε να φέρει την ένταση και τις μικροσυμπλοκές με τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και δύο τραυματισμοί, ενός αγρότη και ενός αστυνομικού ο οποίος μάλιστα για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε για εξετάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Οι αγρότες ζητούν να αποσυρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ  και να εφαρμοστεί σταδιακά και διαφοροποιημένο από το τέλος της υπάρχουσας ΚΑΠ του 2020.

«Ζητούμε την οριστική κατάργηση του ΑΤΑΚ ,καθώς είναι τεράστιος ο αντίκτυπος που θα έχει στην αγροτική οικογένεια. Χάνεται το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων. Μας αφανίζουν και δεν θα το επιτρέψουμε!» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, ο οποίος και επέδωσε κείμενο με τα αιτήματά τους στον Προϊστάμενο της νομαρχιακής μονάδας Σερρών του ΟΠΕΚΕΠΕ Κώστα Οικονόμου.

« Το ΑΤΑΚ είναι χειρότερο και πιο οδυνηρό μέτρο  και από το φορολογικό για το οποίο κάναμε τόσες κινητοποιήσεις» υποστήριξε στο ίδιο μήκος κύματος ο αγροτοσυνδικαλιστής από την Αλιστράτη Γιώργος Κασάπογλου. «Το κράτος των Αθηνών απερίσκεπτα έβαλε αυτό το μέτρο σε μία χώρα χωρίς κτηματολόγιο. Δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί. Είναι ανόητα και βλακώδη αυτά που πάνε να εφαρμόσουν και δεν θα τους αφήσουμε!”

 «Η σημερινή συμβολική  κινητοποίηση γίνεται για ένα ακόμη πλήγμα  που έρχεται στον  πρωτογενή τομέα  και οδηγεί στην εξόντωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου» υποστήριξε από την πλευρά  της η Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελπίδα Σιδηροπούλου.

«Έχουμε δεχτεί πολλά πλήγμα το τελευταίο διάστημα και στη ζάχαρη και στο καλαμπόκι και έχουμε πολλά μέτωπα ανοιχτά. Αυτό είναι όμως είναι το οριστικό και πλήττει όλους τους παραγωγούς» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής από την Ηράκλεια Κλωνάρης Λιούτας.

«Ο ΑΤΑΚ είναι η καταστροφή μας. Τελειώνουμε, σβήνουμε!» δήλωσε ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Σιάκας, στηλιτεύοντας παράλληλα τους συναδέλφους του για την  μικρή συμμετοχή στην συμβολική κινητοποίηση, τονίζοντας «ότι δικαίωση των προβλημάτων από τους … καναπέδες δεν θα έρθει»

Άκαρπη η συνάντηση

Μετά από  διαρκείς διαπραγματεύσεις και όταν κόπασε η ένταση, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συμμετείχε σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Προϊσταμένου του ΟΠΕΚΕΠΕ Σερρών, παρουσία της  Προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού,Ελβίρας Σεραφειμίδου .


σχετικα αρθρα