current views are: 7

29 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση11:56

Εντυπωσιακές εικόνες από τον «Πυρπολητή» – Άσκηση ανακατάληψης των Ιμίων «είδαν» τα τουρκικά ΜΜΕ

Συμμετείχαν επίλεκτες δυνάμεις του ελληνικού στρατού

Δημοσίευση 11:56’

Συμμετείχαν επίλεκτες δυνάμεις του ελληνικού στρατού

Με την άσκηση «Πυρπολητής» απάντησε η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Η άσκηση, στην οποία συμμετείχε η «αφρόκρεμα» των Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε στην περιοχή των Δωδεκανήσων με τη συμμετοχή και των τριών Κλάδων του ελληνικού στρατεύματος.

Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την άσκηση που προκάλεσε το… ενδιαφέρον της Άγκυρας.

Οι αντιδράσεις των τουρκικών ΜΜΕ

Με την άσκηση «Πυρπολητής» ασχολούνται εκτενώς και τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης που επιχειρώντας να στήσουν σκηνικό έντασης αναφέρουν πως βασικό σενάριό της άσκησης είναι ανακατάληψη των Ιμίων.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα Milliyet  μιλά για εμπρηστική πρακτική ενώ η Star  γράφει πως «Ο Έλληνας “εμπρηστής” τρελαίνεται».

«Άλλη μια κίνηση από την Αθήνα για την αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε 12 νησιά ξεκίνησε μια άσκηση που ονομάζεται “Πυρπολητής. Χρησιμοποιώντας το «ψευδώνυμο» των Ελλήνων στρατιωτών που έκαψαν τα οθωμανικά πλοία τροφοδότησε σχόλια η Ελλάδα θέλει «ένα σκηνικό» έντασης», αναφέρει η Star.

«Η Ελλάδα έχει προσθέσει ένα νέο στοιχείο στις προκλητικές πρωτοβουλίες της για να τερματίσει τις έρευνες για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας της ΤΔΒΚ. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε μια ξαφνική άσκηση που ονομάζεται “Πυρπολητής” σε 12 νησιά».

Στην ιστοσελίδα internethaber αναδημοσιεύεται το βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου NTV και τονίζεται: «Η Ελλάδα έκανε ακόμη ένα βήμα για να ανεβάσει την ένταση στο Αιγαίο. Η άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας επανέφερε μνήμες από την Κρίση των Ιμίων».

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή ένα από τα μεγαλύτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα το NTV διέκοψε μάλιστα το πρόγραμμα του και μετέδωσε με έκτακτο δελτίο την είδηση της άσκησης, παρουσιάζοντάς την ως άσκηση «ανακατάληψης των Ιμίων».

Ποιοι συμμετείχαν

Στην άσκηση συμμετείχαν μία φρεγάτα, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, ενώ ένα από τα πλοία Ταχείας Μεταφοράς τύπου «Zubr» μετέφερε, μεταξύ άλλων, προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων (μονάδες αμφίβιων καταδρομών, αλεξιπτωτιστές, μονάδες υποβρυχίων καταστροφών, πεζοναύτες κ.ά.) μεταφέρθηκαν στην περιοχή των σεναρίων και με άλλους τρόπους, καθώς στην άσκηση ενεπλάκησαν μεταφορικά, αλλά και επιθετικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τις επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα υποστήριξαν από αέρος μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α. Η άσκηση ολοκληρώθηκε πριν από το τέλος της ημέρας. Από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπήρξε καμία κινητικότητα, μάλιστα χθες καταγράφηκε μηδενική δραστηριότητα στον αέρα.


σχετικα αρθρα