ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Περήφανοι ως Έλληνες οι ομογενείς - Το προφίλ τους και τι τους ενώνει

Δημοσίευση 30 Μαρτίου 2018, 22:45 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2018, 22:45
Έρευνα: Περήφανοι ως Έλληνες οι ομογενείς - Το προφίλ τους και τι τους ενώνει
Facebook Twitter Whatsapp

Διαδεδομένες αντιλήψεις τίθενται υπό αμφισβήτηση

Έρευνα πάνω στην ταυτότητα και τις αντιλήψεις των Ελλήνων της Διασποράς δημοσίευσε η Καπα Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ από την Ουάσιγκτον.

Το ερωτηματολόγιο περιείχε 200 ερωτήσεις σε διάφορες γλώσσες και έγινε σε 2 στάδια με συνολική διάρκεια ενάμιση χρόνου πάνω σε 12.000 άτομα ελληνικής καταγωγής (4.000 άτομα στην Ελλάδα και 8.000 Έλληνες της Διασποράς) Για να κατηγοριοποιηθεί η έρευνα κατατάχτηκε σε 3 κατηγορίες.

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν έχουν να κάνουν με το προφίλ των Ελλήνων της Διασποράς, τι τους ενώνει και ποιες αντιλήψεις είναι διαδεδομένες ανάμεσα τους οι οποίες όμως αμφισβητούνται από τα δεδομένα.

«Είμαστε περήφανοι ως Έλληνες»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Έλληνες ομογενείς (ποσοστό 82%) δηλώνουν περήφανοι για την εθνική τους καταγωγή και ταυτότητα, ενώ το 85% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στη φράση «Έχει βαθύτερο νόημα για μένα το γεγονός ότι ανήκω στον Ελληνισμό».

Μάλιστα σε ποσοστό 68% αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους πρώτα σαν Έλληνες και μετά σαν πολίτες της χώρας στην οποία κατοικούν.

Όσο για τη λέξη που έρχεται πρώτη στο μυαλό των ομογενών μας, στο άκουσμα της λέξης «Ελλάδα», το 62% απαντά «περηφάνεια», ένα 10% «ευθύνη», ένα 7% «ελπίδα», ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το 11% απαντά με τη λέξη «απογοήτευση».

Εύρωστοι οικονομικά οι Έλληνες της διασποράς

Οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό είναι οικονομικά ενεργοί, μεσαίας και ανώτερης τάξης, εύρωστοι οικονομικά και τεχνολογικά καταρτισμένοι. Επικρατεί η ικανοποίηση από την ζωή τους και η αισιοδοξία για το μέλλον τους.

Παρουσιάζονται θρησκευόμενοι και σχετικά κοντά στην Εκκλησία, όπως επίσης και νομοταγείς, δείχνοντας υψηλή εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας διαμονής τους.

Ιδιαίτερα σε σχέση με το οικονομικό τους προφίλ το 34% δηλώνει ότι έχει εισοδήματα που του επιτρέπουν να καλύπτει όλες τις ανάγκες του και να αποταμιεύει ενώ το 30% δηλώνει ότι καλύπτει όλες τις ανάγκες του με το εισόδημα του ενώ το 22% καλύπτει τα απαραίτητα.

Τι ενώνει τους Έλληνες ανά τον κόσμο;

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα οι Έλληνες δεσμεύονται από την Πολιτιστική τους κληρονομιά, Ιστορία και φυσική ομορφιά. Τους διακατέχει η εθνική υπερηφάνεια και ένα βαθύ αίσθημα ότι ανήκουν στον Ελληνισμό, ενώ η συχνή χρήση της Ελληνικής γλώσσας είναι κοινό στοιχείο.

Η Οικογένεια είναι σημαντικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων αφού η διατήρηση της γλώσσας, της Ιστορίας και της ελληνικής κουλτούρας ανάμεσα στις γενιές είναι δεδομένη. Η Ορθοδοξία και η ελληνική κουζίνα τους ενώνει αφού είναι κοινός στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα ακόμα αποτέλεσμα της έρευνας είναι η επανάσταση στην τεχνολογία και την επικοινωνία, στα πλαίσια της νέας εποχής. Τέλος η ελληνική οικονομική κρίση επηρεάζει όλους τους Έλληνες πράγμα που φαίνεται από το αίσθημα ανησυχίας και ευθύνης να βοηθήσουν.

Ο Ελληνισμός έχει ίσως την πιο πλούσια γλώσσα στον κόσμο χωρίς αμφισβήτηση με χιλιάδες λέξεις και φράσεις. Μερικές από αυτές που χρησιμοποιούνται για να τον χαρακτηρίσουν είναι Θεοί, ήρωες, φιλόσοφοι, ποιητές, μέρη, μουσικές, και αξίες που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, τις χρονικές περιόδους, τα πολιτικά, κοινωνικά, και οικονομικά συστήματα.

Η έρευνα απαντάει στο πρώτο ελληνικό πράγμα που σκέφτεται κάποιος σε διάφορες κοινωνικές κατηγορίες όπως αθλητισμός, Φιλοσοφία, πολιτική, οικονομία, νησιά και πολλές άλλες.

Διαδεδομένες αντιλήψεις τίθενται υπό αμφισβήτηση

Η έρευνα συνεχίζει αναφέροντας ότι σε μία συζήτηση για την Ελλάδα εμφανίζονται κάποιες απόψεις που μπορούν να συζητηθούν βάση των στοιχείων που υπάρχουν.

1. «Ο Ελληνισμός έχει αποδυναμωθεί από την οικονομική κρίση»

Στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι από τα πιο δυνατά brand name στον κόσμο, με τεράστια αντοχή που βρίσκεται πάνω από κρίσεις οικονομικών και πολιτικών συστημάτων.

Ένας συμπαγής και φανταστικά ανθεκτικός μύθος ενώνει τους Έλληνες. Ο Παρθενώνας με τη Θάλασσα και τον Οδυσσέα, η Θρησκεία με την Οικογένεια τους Ήρωες και τη Φιλοσοφία, συγκροτούν έναν ταυτόχρονα υψηλό ΚΑΙ λαϊκό ελληνικό πολιτισμό. Μια άτρωτη «κάψουλα» που ταξιδεύει στους αιώνες.

2. «Το τελευταίο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό (2010-2017) αποτελεί εθνική καταστροφή»

Ο ορισμός brain-drain υπονοεί ένα ανυπόφορο τραύμα; Αυτή η πεποίθηση υποτιμά το γεγονός ότι η Ελληνική ιστορία καθορίζεται από το φαινόμενο της διασποράς και υπάρχει μία έμφυτη ανάγκη για το κράτος να επιβιώσει τόσο προσωπικά αλλά και συλλογικά, με αποτέλεσμα την έκρηξη πολλών κυμάτων μετανάστευσης.

Ακόμα και αυτοί που έχουν φύγει από την χώρα πρόσφατα είναι ακόμα περήφανοι που είναι Έλληνες παραμένοντας αισιόδοξοι, προσαρμοστικοί, ανταγωνιστικοί, σέβονται και συνδιαλέγονται με τους τοπικούς πληθυσμούς - διατηρώντας ωστόσο τη μοναδική εθνική τους ταυτότητα.

Θα μπορούσαν οι τωρινοί πυλώνες και αρχές του ελληνικού κράτους να φιλοξενήσουν τις δεξιότητες και τις μελόντικες προσεγγίσεις τους;

3. «Η παγκοσμιοποίηση διαβρώνει την εθνική ταυτότητα»

Η τεχνολογική ανάπτυξη, η επανάσταση στις επικοινωνίες και τις μεταφορές – όλα εν πολλοίς αποτελέσματα των παγκοσμιοποιημένων οικονομιών – παίζουν ρόλο στην επικράτηση της πολιτική ταυτότητας ανεξαίρετου πολιτικών συνόρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ