Στην Ναύπακτο βρέθηκαν σήμερα κλιμάκια μηχανικών από τον τομέα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων της Πάτρας, τα οποία έλεγξαν τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον χθεσινό σεισμό των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ειδικότερα οι μηχανικοί έλεγξαν περίπου 15 κτίρια και όλα κρίθηκαν κατοικήσιμα. Όμως χρειάζονται εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών .

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκτελών χρέη δημάρχου στο δήμο Ναυπακτίας Κώστας Σταυρόπουλος σχετικά με την πολυκατοικία που εκκενώθηκε στην Παλαιοπαναγιά λόγω των ζημιών, θα καταβληθούν όπως είπε προσπάθειες, ώστε να γίνει άμεσα η υποστύλωση και να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες αποκατάστασης. Οι περίπου 40 ένοικοι φιλοξενούνται σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια, ενώ άλλοι μετακόμισαν στα εξοχικά τους.

Πάντως όπως ανέφερε ο Κώστας Σταυρόπουλος έχει επανέλθει η ηρεμία, τόσο στην πόλη της Ναυπάκτου, όσο και σε γειτονικές περιοχές. Επίσης τα κλιμάκια του ΤΑΣ, πέραν των ελέγχων που πραγματοποίησαν υπενθύμισαν στους κατοίκους τις βασικές οδηγίες αντισεισμικής προστασίας.

 Στο μεταξύ στην Πάτρα σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλο έχουν καταγραφεί μόνο μικρές ζημιές σε παλαιές κατοικίες, καθώς και πτώσεις σοβάδων από ορισμένα κτίρια. Πάντως κλιμάκιο μηχανικών έκανε ελέγχους σε οκτώ κτίρια, τα οποία κριθήκαν κατοικήσιμα, αλλά απαιτούνται εργασίες για την επισκευή των ζημιών.

Όσον αφορά τους τελευταίους σεισμούς ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανέφερε ότι «η περιοχή από το Ρίο - Αντίρριο, έως και νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου, βρίσκεται σε διέγερση, αφού τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί πάνω από 200 σεισμοί με τάξη μεγέθους από 1 Ρίχτερ έως 4,7 Ρίχτερ». Αξιολογώντας το φαινόμενο των συνεχών σεισμών τον τελευταίο μήνα εκτίμησε ότι «μετά και τον χθεσινό σεισμό, η σεισμική διέγερση στην περιοχή υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια» προσθέτοντας όμως «πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένδειξη για έναν ισχυρότερο σεισμό». Ακόμη ανέφερε ότι «αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει μια κλίμακα από το 0 έως το 4, θα έλεγα πως η περιοχή βρίσκεται στο 2».