Ξεκίνησε ο διαγωνισμός και δοθήκαν τα τεύχη Β’ φάσης για τα δικαστικά μέγαρα Ηρακλείου και Πάτρας μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που έστειλε ο ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας στους αντίστοιχους περιφερειάρχες Σταύρο Αρναουτάκη και Απόστολο Κατσιφάρα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται εντός του 2011 και η επιλογή αναδόχου να γίνει τέλος του 2011, αρχές 2012.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο του προς τους δύο περιφερειάρχες ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ αναφέρει ότι ‘’ την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 προσκλήθηκαν οι υποψήφιοι να παραλάβουν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για το Έργο ‘’ Υλοποίηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πατρών και του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με ΣΔΙΤ ‘’ με αναθέτουσα αρχή τη ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική Α.Ε.

Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των νέων Δικαστικών Μεγάρων Πατρών και Ηρακλείου για περίοδο 27 ετών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 137 εκ. ευρώ.

Τονίζεται ότι το παρόν έργο έρχεται να δώσει λύση στο έντονο πρόβλημα στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών στις πόλεις της Πάτρας και του Ηρακλείου. Τα νέα Δικαστικά Μέγαρα θα αποτελέσουν υπόδειγμα συγχρόνων σύνθετων εγκαταστάσεων, βάσει διεθνών προδιαγραφών, αποτελώντας κτίρια ορόσημα στις πόλεις του Ηρακλείου και της Πάτρας πλήρως συμβατά με τους γενικότερους σχεδιασμούς αστικής ανάπλασης της κάθε πόλης.

Το έργο υλοποιείται με τη στενή συνεργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική, της ειδικής γραμματείας ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότησή του.’’