current views are: 9

3 Απριλίου 2018
Δημοσίευση13:46

Εγκρίθηκε η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper – Εκσυγχρονίζονται 85 μαχητικά

Τα πολεμικά αεροσκάφη που θα αναβαθμιστούν σε κατηγορία VIPER θα είναι 85

Δημοσίευση 13:46’

Τα πολεμικά αεροσκάφη που θα αναβαθμιστούν σε κατηγορία VIPER θα είναι 85

Τα ελληνικά F-16 θα αναβαθμιστούν σε κατηγορία VIPER. Πληροφορίες αναφέρουν πως το κόστος τους ήταν αρχικά στα 1,5 δολάρια, αλλά μετά την χρηματοδότηση που θα κάνει η Αμερική προς την Ελλάδα η τιμή θα φτάσει το 1,1 δις.

Σύμφωνα με τα έγγραφα από το Κογκρέσο, τα χρήματα έχουν ήδη εγκριθεί από Στεϊτ Ντιπάρτμεντ καθώς και από το Υπουργείο Άμυνας της Αμερικής. Έτσι θα δοθεί στην Ελλάδα χρηματοδότηση ύψους 460 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ελλάδα για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της.

Τα πολεμικά αεροσκάφη που θα αναβαθμιστούν σε κατηγορία VIPER θα είναι 85 και η Ελλάδα θα αρχίσει να τα παραλαμβάνει από το 2021 και μετά. Η παραλαβή τους θα ολοκληρωθεί το 2027. 

Το F-16V ή Viper είναι η τελευταία έκδοση του αμερικανικής σχεδίασης και κατασκευής  F-16 Fighting Falcon, μαχητικού 4ης γενιάς πολλαπλών ρόλων της Lockheed Martin. Το Viper ενσωματώνει πολύ προχωρημένες δυνατότητες ως μέρος ενός πακέτου αναβάθμισης, ώστε τα F-16 να μπορούν να λειτουργούν μαζί με μαχητικά 5ης γενιάς όπως τα Stealth F-35 και F-22. Τα F-16V μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόντωση της αεράμυνας του εχθρού, για αποστολές αέρος-εδάφους και μάχες αέρος-αέρος.

Μπορεί επίσης να εκτελέσει αποστολές βαθιάς διείσδυσης και για αεροναυτικές επιχειρήσεις. Το αεροσκάφος αυτό κατέχει δυνατότητες εναέριας αλλαγής αποστολών και ρόλων και μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθεί στόχους δύσκολους στον εντοπισμό σε όλες τις καιρικές συνθήκες.


σχετικα αρθρα