current views are: 7

12 Απριλίου 2018
Δημοσίευση10:23

Η σημασία της Σούδας σε μια ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στη Συρία

Ο κόλπος της Σούδας είναι ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό Ναυτικό σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του Έκτου Στόλου

Δημοσίευση 10:23’

Ο κόλπος της Σούδας είναι ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό Ναυτικό σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του Έκτου Στόλου

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει  η βάση της Σούδας σε μια ενδεχόμενη ενέργεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία μετά τις αποκαλύψεις για χρήση χημικών όπλων που η Δύση αποδίδει στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RS 135 V φέρεται να απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και να πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία.

Ακόμα το αμερικανικό κατασκοπευτικό, φέρεται να συνέλεξε στοιχεία και για τις κινήσεις σε Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η βάση της Σούδας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε μία σύρραξη στις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτές.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της βάσης στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.

Ο κόλπος της Σούδας είναι ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό Ναυτικό σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του Έκτου Στόλου. Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας η βάση της Σούδας εξυπηρέτησε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ είτε ως κατασκοπευτικό κέντρο, είτε ως κέντρο για τις επιχειρήσεις των Νατοϊκών αεροπορικών επιθέσεων. Παρόμοιο ρόλο έπαιξε και στην επίθεση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 1986.

Καίριος ήταν ο ρόλος της βάσης και στους πολέμους στον Περσικό Κόλπο το 1991 (Καταιγίδα της Ερήμου) και το 2003 (Σοκ και Δέος). Για την επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου”: από τις 2 Αυγούστου του 1990 η Σούδα συντήρησε 97 πλοία, φόρτωσε και ξεφόρτωσε 13.000 τόνους, εξυπηρέτησε 31.000 πτήσεις και τροφοδότησε αεροσκάφη με 4.500 λίβρες υγρών καυσίμων. Λειτούργησε 24 ώρες το 24ώρο με εξουθενωτικούς ρυθμούς, 300-400% πιο γρήγορα από τους κανονικούς. Στον πόλεμο του Ιράκ 2 (Επιχείρηση «Σοκ και Δέος») για το κρίσιμο διάστημα της επίθεσης του 2003 (Μάρτιος-Απρίλιος) 5.270 αεροσκάφη, αμερικανικά και συμμαχικά, προσγειώθηκαν ή πέρασαν από τη Σούδα.

Στην πλειοψηφία τους ήταν μεταφορικά αεροσκάφη, ενώ η βάση αποτέλεσε ορμητήριο για καθημερινή απογείωση 22-28 κατασκοπευτικών και ηλεκτρονικού πολέμου αεροσκαφών, ιπτάμενων τάνκερ και ραντάρ. Στο ναυτικό επίπεδο περίπου 200 πλοία (αεροπλανοφόρα, φρεγάτες, υποβρύχια) έδεσαν στη Σούδα. Η Σούδα είχε το ρόλο της στον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2003, στον πόλεμο της Λιβύης το 2011 και στον πόλεμο στη Συρία.

Τη χρησιμότητα της βάσης στη Σούδα για τις ΗΠΑ περιέγραψε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πρόθυμος για την επέκταση της συνεργασίας μας στη Σούδα, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών» είπε πρόσφατα ο κ. Πάιατ προσθέτοντας ότι «η ελληνοαμερικανική συνεργασία στον κόλπο της Σούδας αποτελεί πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο τέτοιες συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας μπορούν να εφαρμοστούν παγκοσμίως».


σχετικα αρθρα