ΕΛΛΑΔΑ

Επιτελής ΓΕΕΘΑ: Δεν περιμένουμε κανένα πόλεμο στο Αιγαίο - Έχει ήδη ξεκινήσει...

Δημοσίευση 15 Απριλίου 2018, 08:35 / Ανανεώθηκε 15 Απριλίου 2018, 09:01
Επιτελής ΓΕΕΘΑ: Δεν περιμένουμε κανένα πόλεμο στο Αιγαίο - Έχει ήδη ξεκινήσει...
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς η Ελλάδα μπορεί να «κλειδώσει» το Αιγαίο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Δεν περιμένουμε κανέναν πόλεμο στο Αιγαίο. Έχει ήδη ξεκινήσει κι έχουμε ήδη τον πρώτο νεκρό μας». Αυτή η φράση ανήκει σε επιτελή του ΓΕΕΘΑ και ειπώθηκε μετά από την πτώση του Mirage 2000-5 στην Σκύρο και τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, σύμφωνα με τη Real News.

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, συνεχίζει ο επιτελής του ΓΕΕΘΑ, θεωρείται «η πρώτη ανθρώπινη απώλεια αυτού του ακήρυχτου ελληνοτουρκικού πολέμου νεύρων αλλά και φθοράς».

Ήδη από τα πρώτα 24ωρα της κλιμάκωσης που επέβαλε η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ επεσήμαναν τους κινδύνους που κρύβει μια παρατεταμένη κατάσταση επιφυλακής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μεγάλο οικονομικό κόστος, καταπόνηση μέσων και ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλειες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ την 1η Μαΐου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η λίστα των θεμάτων που έχει να του θέσει είναι μεγάλη, αλλά ξεχωρίζει ένα αίτημα: η παραχώρηση και δεν είναι άλλο από την παραχώρηση από τις ΗΠΑ τριών UAV MQ-1 Predator τα οποία οι Αμερικανοί αποσύρουν.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτού του τύπου μπορούν να ελέγχουν τα πάντα στο Αιγαίο από πολύ μεγάλο ύψος και πετούν για «ατέλειωτες» ώρες.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως αν παραχωρηθούν τρεις μονάδες τότε ουσιαστικά «κλειδώνει» το Αιγαίο.