ΕΛΛΑΔΑ

Κεραία του ΟΤΕ στις Θερμοπύλες θα μετατραπεί σε ραδιοτηλεσκόπιο

Δημοσίευση 16 Απριλίου 2018, 16:10 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2018, 22:15
Κεραία του ΟΤΕ στις Θερμοπύλες θα μετατραπεί σε ραδιοτηλεσκόπιο
Photo: NASA
Facebook Twitter Whatsapp

Το δορυφορικό πιάτο των 30 μέτρων παραχωρείται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας για έρευνα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Δορυφορική κεραία του Ομίλου ΟΤΕ στις Θερμοπύλες, με διάμετρο 30 μέτρων, παραχωρείται σε ερευνητικά ιδρύματα προκειμένου να μετατραπεί σε ραδιοτηλεσκόπιο Αστρονομίας.

Η χρήση της μεγάλης κεραίας τηλεπικοινωνιών θα παραχωρηθεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια ραδιοαστρονομίας Νεκταρία Γκιζάνη, αλλά και σε ερευνητές του Ερευνητικού Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Εφαρμογών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Βελντέ, φυσικό - ραδιοηλεκτρολόγο.

Το σύνολο των εξόδων λειτουργίας της υποδομής θα καλυφθεί από τον Όμιλο ΟΤΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

Με την ολοκλήρωση της μετατροπής, το ραδιοτηλεσκόπιο θα συμβάλλει στην έρευνα της ραδιοαστρονομίας, στην παραγωγή τεχνογνωσίας και τη διενέργεια γεωδαισιακών σεισμολογικών μελετών.

Η Ν. Γκιζάνη δήλωσε ότι «τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου ραδιοτηλεσκοπίου διεθνών προδιαγραφών στον ελλαδικό χώρο είναι πολλαπλά για τη χώρα μας, με την ανάπτυξη της ραδιοαστρονομίας και μέσα από τη σύνδεση του ραδιοτηλεσκοπίου με το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ραδιοσυμβολόμετρο και τη διοργάνωση διεθνών και εθνικών επιστημονικών συνεδρίων».

Όπως είπε, «η επιστημονική ακαδημαϊκή κοινότητα θα αποκτήσει την απαραίτητη υποδομή για έρευνα και για την εκπαίδευση φοιτητών και μαθητών, για τη μελέτη της σεισμογενούς περιοχής της Ελλάδας και για την ανάπτυξη νέων πεδίων εφαρμογών στην RF-τεχνολογία και την ελληνική βιομηχανία. Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε και να παράσχουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας ένα μοναδικό επιστημονικό όργανο για την παραγωγή νέας γνώσης και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών. Η δημιουργία εκπαιδευτικών δράσεων για τη γνωριμία των μαθητών με τον υπέροχο αόρατο κόσμο που μας περιβάλλει θα αποτελέσει μία από τις βασικές προτεραιότητές μας» ανέφερε ο Γιώργος Βελντές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ