Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, επιβεβαίωσε την αύξηση των προσφυγικών ροών το 2018 και ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως είπε «το 2018 υπάρχει μια θα έλεγα αντιστροφή της κατάστασης - δεν έχει να κάνει με το 2015 - αλλά το πρώτο τρίμηνο στα νησιά είχαμε αύξηση 33% σε σχέση με το 2017, ενώ ειδικά από τον Απρίλιο είχαμε ακόμα μεγαλύτερες ροές της τάξης των 150-200 ατόμων την ημέρα».

«Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι αυξάνονται οι ροές και στον Έβρο. Ο φράχτης υπάρχει αλλά και τότε που κατασκευάστηκε έλεγα ότι δεν λύνει κανένα ζήτημα αλλά αλλάζει την κατεύθυνση των ροών. Έχουμε τριπλασιασμό των ροών σε σχέση με το 2017» περιέγραψε την κατάσταση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ερωτηθείς αν υπάρχει «άνοιγμα της στρόφιγγας» από την πλευρά της Τουρκίας ο κ. Βίτσας αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «η χρησιμοποίηση ανθρώπων σε ειδική κατάσταση όπως οι πρόσφυγες για να πιέσεις άλλα κράτη ή την ΕΕ είναι απαράδεκτη πρακτική όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και την ελάχιστη ανθρώπινη ηθική. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι κάποιος ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα».

Επανερχόμενος στο θέμα των νησιών έκανε λόγο για «δύσκολη» κατάσταση καθώς, όπως είπε, μόνο στο σύνολο της Μυτιλήνης υπάρχουν 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Στόχος μας είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες όχι μόνο στους μετανάστες αλλά και στους ντόπιους και αυτό θα γίνει με τρεις τρόπους:

1. να γίνονται ταχύτερα οι διαδικασίες ασύλου

2. αυτοί που θα πάρουν άσυλο να μπαίνουν στην ενδοχώρα ή να πηγαίνουν σε άλλες χώρες

3. όσοι δεν παίρνουν άσυλο να επιστρέφονται στην Τουρκία».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι «η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν ευνοεί τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος».

«Είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Τουρκίας να κατέβει ακόμα και η ρητορική ένταση πολύ περισσότερο η πρακτική» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.

Συνέχισε λέγοντας ότι «χαλάμε πολλά χρήματα και δυνάμεις και δυστυχώς έχουμε και θύματα και αναφέρομαι στον αξιωματικό της ΠΑ που έπεσε στην ώρα του καθήκοντος και πρέπει να τα αποφύγουμε».