current views are: 12

23 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:11

Μεταναστευτικό: Έκρυθμη η κατάσταση στα νησιά – Βίαιες συγκρούσεις στη Μυτιλήνη

Ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς

Δημοσίευση 04:11’

Ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης και παραμονής προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στις ελληνικές ακτές από την Τουρκία. Μάλιστα, η Μυτιλήνη για μια ακόμα φορά μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με αφορμή την κατάληψη μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς. 

«Στα νησιά υπάρχουν αυτή τη στιγμή 13.500 μετανάστες ενώ οι δομές φιλοξενίας είναι μόλις για 3.500» δήλωσε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου. Όπως είπε «επί τρια χρόνια, από τον Απρίλιο του 2015, τα νησιά σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος».

Ενόψει και της θερινής περιόδου, η ανησυχία των ελληνικών Αρχών μεγαλώνει, καθώς οι ροές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, ενώ «πονοκέφαλο» αποτελεί και ο Έβρος, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μαζικές ελεύσεις μεταναστών. 

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου διαψεύδει τα σενάρια περί στημένου επεισοδίου από την Τουρκία στο Αιγαίο με προκάλυμμα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Στις «φλόγες» η Μυτιλήνη – Βίαιες συγκρούσεις στην πλατεία Σαπφούς

Το βράδυ της Κυριακής η Μυτιλήνη μετατράπηκε εκ νέου σε πεδίο μάχης, καθώς ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις με ακροδεξιούς να επιχειρούν όλη νύχτα να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών, που είχαν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς.

Υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον των αλλοδαπών οι οποίοι μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν. Ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε. Σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, εξάλλου, είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατεία Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά το πέρας της τελετής, η μεγάλη πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε, αλλά περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Γύρω στις 22.00 οι συγκεντρωμένοι που ως τότε προσπαθούσαν απλά να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού, οι οποίοι κλήθηκαν μέσω της σελίδας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του ακροδεξιού χώρου, από έναν γνωστό ακροδεξιό. Αυτοί άρχισαν αληθινή επιχείρηση εναντίον των αστυνομικών, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τους αστυνομικούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες — ιδιαίτερα τα γυναικόπαιδα, που ήξεραν πως υπήρχαν εκεί. Κάποια στιγμή περί τις 23.00 επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση, επιτιθέμενοι από τη μεριά της αγοράς, οπότε και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ολόκληρη η πλατεία Σαπφούς και η προκυμαία Μυτιλήνης. Ακροδεξιά στοιχεία και μόνο πλέον, καθώς οι υπόλοιποι πολίτες που απλά διαμαρτύρονταν είχαν αποχωρήσει, πέταξαν πάνω σε παιδιά και γυναίκες προσφύγων και μεταναστών φωτοβολίδες και κροτίδες. Η αστυνομία έκανε τότε για να περιφρουρήσει τις ζωές και την ασφάλεια των αλλοδαπών, χρήση δακρυγόνων.

Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.

Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες και κάποιοι ντόπιοι, που συνέχιζαν τον ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο τους με την Αστυνομία. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Ενώ ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.

Στις 05.20 σήμερα άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια. Στις 05.30, όλα είχαν τελειώσει.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, κυρίως μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για να τους προσφερθούν φροντίδες.

Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Φουντώνει η ανησυχία για «τσουνάμι» προσφύγων στον Έβρο

Διάχυτη είναι η ανησυχία των ελληνικών αρχών ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή λόγω του πολέμου στη Συρία, ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα κύματα προσφύγων μέσω Τουρκίας στα περάσματα των συνόρων στον Έβρο.

Μάλιστα λόγω του έντονου προβληματισμού ήδη στέλνονται 150 συνοριοφύλακες στη «γραμμή άμυνας» στο ποτάμι.

Όπως είχε καταγράψει το Newpost, η καταστολή στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και στο Αιγαίο ανάγκασε πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητήσουν νέες και πιο επικίνδυνες οδούς προς τη γηραιά ήπειρο. Κυνηγοί και ψαράδες στον Έβρο βρίσκουν συνεχώς πτώματα.

Στη βορειοανατολική Ελλάδα ένα ελώδες τμήμα του ποταμού Έβρου αποτελεί τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Πρόκειται για μια περιοχή με βάλτους, καλαμιές και άμμο, κάτι που την καθιστά ελκυστικό πέρασμα για πολλούς πρόσφυγες. Στην πράξη από τότε που η ΕΕ έκλεισε με την Τουρκία την προσφυγική συμφωνία, η οποία μπλόκαρε την πιο δημοφιλή οδό προς την Ευρώπη μέσω Αιγαίου, στα σχεδόν 200 χλμ. της ελληνοτουρκικής μεθορίου κατά μήκος του ποταμού Έβρου αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές, μετέδωσε η Deutsche Welle.

Μόνο πέρυσι, σύμφωνα με υπαλλήλους της Frontex, απετράπησαν 5.500 παράνομες διελεύσεις, 80% δηλαδή περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια περίοδο οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παρεμπόδισαν την πορεία σε σχεδόν 21.000 ανθρώπους -τριπλάσιος αριθμός επίσης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» επί του παρόντος η κατάσταση χαρακτηρίζεται «διαχειρίσιμη», παρότι δεκάδες ή και εκατοντάδες πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ μαζί με Τούρκους αντικαθεστωτικούς περνούν το ποτάμι και παραδίδονται στις ελληνικές αρχές.

Οι φόβοι όσο πλησιάζει το καλοκαίρι εντείνονται, αφού η στάθμη του ποταμού αρχίζει σταδιακά να πέφτει καθιστώντας ευκολότερη τη διάβαση του.

Στέλεχος της συνοριοφυλακής αποκάλυψε στην Καθημερινή πως οι πρόσφυγες – με τη βοήθεια των διακινητών – φτάνουν πολύ εύκολα στην τουρκική όχθη όπου σχεδόν ανενόχλητοι επιβιβάζονται σε βάρκες και διασχίζουν το ποτάμι.

Διέψευσε ακόμα πως στην πλευρά της Τουρκίας περιμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες περιμένοντας να περάσουν στην Ελλάδα τονίζοντας πως αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.

Όταν οι ελληνοτουρικές σχέσεις ήταν καλύτερες, λειτουργούσαν δίαυλοι επικοινωνίας, με αποτέλεσμα πρόσφυγες και διακινητές να συλλαμβάνονται πριν περάσουν το ποτάμι.

Μάλιστα, μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι περίπολοι του Στρατού και της Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και αποφεύγουν να επιχειρούν συλλήψεις ή αποτροπή εισόδου στο ημέτερο τμήμα του ποταμού.

Διαψεύδει το Μαξίμου το «τουρκικό σχέδιο» για στημένο επεισόδιο στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι αντέδρασαν στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες στην ΕΥΠ έχουν φθάσει πληροφορίες ότι η Τουρκία σχεδιάζει να προκαλέσει «στημένο» επεισόδιο στο Αιγαίο με προκάλυμμα μάλιστα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι σύμφωνα με το σχέδιο της Άγκυρας, φουσκωτό σκάφος που θα ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με πρόσφυγες θα οδηγηθεί εσκεμμένα σε ναυάγιο από τους Τούρκους πάνω σε μία βραχονησίδα που θα έχει επιλεγεί από τη μυστική υπηρεσία της γείτονος.

Αμέσως μετά, πάντα κατά το ίδιο σενάριο, φουσκωτό της τουρκικής ακτοφυλακής που θα παραπλέει στην περιοχή, θα ξεκινήσει επιχείρηση «διάσωσης», οδηγώντας τους ναυαγούς πάνω στην επιλεγείσα βραχονησίδα και θα υποστηρίξει ότι αυτή είναι τουρκική, προκαλώντας την ελληνική πλευρά να απαντήσει.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το τουρκικό σχέδιο έχει περιέλθει σε γνώση της ΕΥΠ, προσθέτοντας ότι η οποία έχει μάλιστα εκπονήσει συγκεκριμένο πλάνο αποτροπής.

Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που έχουν γνώση του θέματος, διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει λάβει τέτοιους είδους αναφορά, πόσω δε μάλλον ότι την έχει αξιολογήσει ως σοβαρή ώστε να προχωρήσει σε σχέδιο αντίμετρων.

Όπως σημείωναν μάλιστα  οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αποτελεί υπόθεση εργασίας κάποιου θεωρητικού φορέα, αλλά όσον αφορά στην ΕΥΠ ουδέποτε περιήλθαν σε γνώση της τέτοιες πληροφορίες και ούτε αποτυπώθηκαν σε κάποια περαιτέρω αναφορά.


σχετικα αρθρα