current views are: 9

23 Απριλίου 2018
Δημοσίευση20:19

«Αγκάθι» η επόμενη ημέρα για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς – Λήγει το 18μηνο κράτησης

Επιμένει σε ανταλλαγή με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ο Ερντογάν

Δημοσίευση 20:19’

Επιμένει σε ανταλλαγή με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ο Ερντογάν

Σε πρόβλημα διαρκείας εξελίσσεται η υπόθεση με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, καθώς ο χρόνος της 18μηνης κράτησής τους για διοικητικούς λόγους σχετικά με το άσυλο, οσονούπω λήγει, και το καθεστώς της παραμονής τους στη χώρα μας αναμένεται να προσλάβει νέες διαστάσεις, με δεδομένη την επιμονή της Αγκυρας για την έκδοσή τους παρά την αρνητική και αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η λήξη του χρόνου κράτησής τους στα μέσα ή –το αργότερο για όλους– τα τέλη Μαΐου και η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν τελικώς θα τους δοθεί άσυλο ή όχι, η οποία αναμένεται την ίδια περίοδο, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους της υπόθεσης.

Η απόφαση την περασμένη Πέμπτη από το ΣτΕ για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο έφθασαν στη χώρα μας οι Τούρκοι αξιωματικοί, είναι ενδεικτική των προβλημάτων που αναμένεται να προκύψουν μόλις οι οκτώ βγουν σε καθεστώς ελεύθερης διακίνησης με τη λήξη της 18μηνης κράτησής τους, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί.

Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την παραμονή του σε άγνωστο φυλασσόμενο μέρος, υπό συνθήκες απόλυτης επιτήρησης, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, καταδεικνύοντας έτσι το μέγεθος των θεμάτων που εγείρονται και τα οποία μεγιστοποιούνται υπό το πρίσμα της προεκλογικής περιόδου στη γείτονα. Πάντως, οι αρχικές αντιφατικές αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών για την έκδοσή τους ή μη στην Τουρκία (ένα δικαστικό συμβούλιο είπε ναι στην έκδοση και άλλο όχι) προκάλεσαν αντιδράσεις, κύμα υποστήριξης στους οκτώ και εν τέλει ήρθε η απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία και έκλεισε αμετάκλητα το κεφάλαιο της έκδοσής τους.

Το σκεπτικό

Σημαντικό είναι ότι το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε αρνητικά ως προς το αίτημα της Τουρκίας, κρίνοντας όχι το αν είναι ή όχι πραξικοπηματίες, αλλά κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβάσεων που επιβάλλουν για την έκδοση ενός πολίτη σε μία χώρα την ύπαρξη προϋποθέσεων προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και δίκαιης δίκης. Παράλληλα με τις δικαστικές εκκρεμότητες περί της έκδοσης, οι διαδικασίες του ασύλου μπέρδεψαν ακόμα περισσότερο την υπόθεση, καθώς μία από τις πολλές επιτροπές που είχαν στα χέρια τους σχετικό φάκελο, αποφάσισε να δώσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το θέμα να φθάνει τελικά στο ΣτΕ.

Αν δοθεί τελικά άσυλο, όπως δήλωναν στην «Κ» δικαστικές πηγές, οι οκτώ θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας υπό καθεστώς προστασίας. Αν συμβεί το αντίθετο, πάλι εδώ θα μείνουν καθώς η έκδοσή τους έχει αποκλειστεί, αλλά τότε, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, πρέπει να αναζητηθεί τρόπος –που υπάρχει– παραμονής τους με άλλου τύπου έγγραφα, όπως εκείνα που δίδονται από διεθνείς οργανισμούς.

Ανταλλαγή με τους Έλληνες στρατιωτικούς ζητά ο Ερντογάν – «Όχι» από την Αθήνα

Εν τω μεταξύ, επιμένει ο Ταγίπ Ερντογάν στην ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, με την Αθήνα να απορρίπτει κατηγορητικά τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι:  «Όσον αφορά στους Έλληνες στρατιωτικούς, μας ζήτησαν να τους δώσουμε. Κι εμείς τους είπαμε: Αν ζητάτε κάτι τέτοιο από εμάς, πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας. Κι αυτοί στρατιωτικοί είναι. Κι εμάς πρέπει να μας τους δώσουν. Αν μας τους δώσουν, τότε κι εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Έλληνες) στο τραπέζι. Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή. Επομένως, κι εμείς τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να ‘σβήσουμε’ αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη’, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει διαφορετική θέση. Η Ελλάδα δεν το καταλαβαίνει. Και ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή η πρώτη στάση των γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα. Οι δραπέτες σταματούν πρώτα στην Ελλάδα».

Όπως ήταν φυσικό, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας απορρίπτει σύσσωμη το προκλητικό αίτημα του Τούρκου προέδρου. Στον Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκοπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής.

«Διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Όπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση, ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μία τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, η οποία είναι απαράδεκτη».

Απαράδεκτη και απορριπτέα χαρακτήρισε τις αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, ο πρωθυπουργός.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του «Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις».

Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι η συνέντευξη Ερντογάν ήταν μια επιβεβαίωση της θέσης του ότι οι Έλληνες κρατούνται ως όμηροι στην Τουρκία.

«Όταν μίλησα για ομηρία των Ελλήνων στρατιωτικών δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την «πρόταση ανταλλαγής». Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση που είναι προς όφελος των Λαών μας, η άμεση απελευθέρωση των ομήρων η λύση».

Αυστηρή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο έδωσε και η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου: «Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα».

Στο ίδιο πνεύμα και η Φώφη Γεννηματά η οποία σε δήλωσή της για την προκλητικότητα της Αγκυρας και τους τρόπους αντιμετώπισης της επισημαίνει ότι «Οι Έλληνες αξιωματικοί πρέπει να απελευθερωθούν όπως επιβάλλει το δίκαιο και οι ανθρωπιστικές αξίες. Ανίερες συναλλαγές δεν χωρούν».

Αναφερόμενος στο θέμα ο Σταυρος Θεοδωράκης σχολίασε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παζαρεύονται.

«Τα ανατολίτικα παζάρια που προτείνει ο Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι στην Ευρώπη δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ κυριαρχεί το δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία», σημείωσε.

«Αν πράγματι ο Ερντογάν δεν επιθυμεί ένταση με την Ελλάδα, τότε είναι εύκολος ο δρόμος. Λιγότερα όπλα, λιγότερες παραβάσεις και παραβιάσεις. Ας κάνει την αρχή από αυτό το καλοκαίρι. Οι Έλληνες – ελπίζω  και οι  Τούρκοι – είμαστε έτοιμοι από καιρό γι’ αυτή την νέα εποχή. Αυτός;», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο «Ακραίως» ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «ατόπημα» από την πλευρά του Ερντογάν να συνδυάζει το ζήτημα των «8» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική δημοκρατία να συζητήσει ανταλλαγή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήματα του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης, τόνισε: «Η επίσημη ελληνική γραμμή για τους «8» εκφράστηκε κυρίαρχα από τον Άρειο Πάγο. Σεβόμαστε τους δικούς μας νόμους».

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία συζήτηση ανταλλαγής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να συζητήσει με την Τουρκία για αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης».