Η Birkin είναι μια τσάντα που κατασκευάζεται από τον οίκο Hermès και έχει πάρει το όνομά της από την ηθοποιό και τραγουδίστρια Jane Birkin, ενώ αποτελεί σύμβολο πλούτου χάρη στην υψηλή της τιμή και τη δυσκολία να την αποκτήσει κανείς. H τιμή της ξεκινά στις 9.000 και μπορεί να φτάσει τα 150.000 δολάρια, ενώ οι πολυπόθητες τσάντες διατίθενται στις μπουτίκ Hermès σε απρόβλεπτες ημερομηνίες και περιορισμένες ποσότητες.

Μολονότι η Birkin δεν έχει πάνω της κανένα λογότυπο, είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τσάντες.

Ήταν μια φορά…

Το 1981, το πρόεδρος του οίκου Hermès, Jean-Louis Dumas ταξίδευε από το Παρίσι στο Λονδίνο δίπλα στην Jane Birkin. Η ηθοποιός μόλις είχε βάλει την ψάθινη τσάντα της στο ντουλαπάκι πάνω από τη θέση της, όταν τα περιεχόμενα χύθηκαν στο δάπεδο, δημιουργώντας χάος. Η Birkin εξήγησε στον Dumas όταν της ήταν δύσκολο να βρει μια μεγάλη δερμάτινη τσάντα που να της αρέσει. Λίγο αργότερα, το 1984, ο Dumas δημιούργησε μια μαύρη τσάντα από μαλακό δέρμα, βασισμένη σε ένα σχέδιο του 1892.

Οι Birkin φτιάχνονται στο χέρι από έμπειρους γάλλους τεχνίτες, ενώ οι χαρακτηριστικές ραφές του οίκου, που δημιουργήθηκαν το 1800, αποτελούν άλλη μια λεπτομέρεια που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Κάθε τσάντα είναι ραμμένη, μαλακωμένη, βαμμένη και γυαλισμένη στο χέρι και η διαδικασία κατασκευής της μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες. Μια μέση τσάντα συνήθως χρειάζεται 48 ώρες για να ολοκληρωθεί. Χάρη στην χειροποίητη κατασκευή τους, οι Birkin διαφέρουν η μία από την άλλη.

Αυτό το ξέρατε;

Οι διαστάσεις της Birkin είναι 25, 30, 35 και 40 εκατοστά. Οι τσάντες με διαστάσεις 50 και 55 εκατοστών είναι ειδικές για ταξίδι. Η τσάντα κυκλοφορεί σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όπως το ροζ, το γαλάζιο, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το λευκό, το μαύρο και το χρυσαφί.

Η Birkin έχει κλειδιά και λουκέτο. Τα κλειδιά κρέμονται από ένα δερμάτινο κορδόνι, γνωστό και ως clochette, που περνιέται από το χερούλι. Τόσο τα κλειδιά όσο και η κλειδαριά έχουν κωδικούς αριθμούς.

Τα μεταλλικά στοιχεία της τσάντας (λουκέτο, κλειδιά κ.λπ.) είναι επιχρυσωμένα ή επενδυμένα με παλάδιο για να μην σκουριάζουν.

Η Birkin είναι επενδυμένη με δέρμα σε χρώμα ίδιο με το εξωτερικό της.

Ο Hermès προσφέρει μια «αγωγή spa» -δηλαδή, επιδιόρθωση των πολυχρησιμοποιημένων Birkin.

Για αρκετά χρόνια, υπήρχε η φήμη ότι η Birkin είχε λίστα αναμονής μέχρι 6 χρόνια -τη μεγαλύτερη για οποιαδήποτε άλλη τσάντα στην ιστορία. Ωστόσο, τον Απρίλο του 2010, ο Hermès ανακοίνωσε ότι η λίστα έπαυε να ισχύει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον η Birkin θα είναι διαθέσιμη σε όλους.


Πηγή: fashionlove.gr