ΕΛΛΑΔΑ

Με απαρχαιωμένα όπλα στην μάχη με τις φλόγες

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 28 Απριλίου 2018, 20:12 / Ανανεώθηκε 28 Απριλίου 2018, 21:16
Με απαρχαιωμένα όπλα στην μάχη με τις φλόγες
Facebook Twitter Whatsapp

Δραματικές ελλείψεις στην πυροσβεστική

Με απαρχαιωμένο στόλο οχημάτων και ελάχιστα εναέρια μέσα στην διάθεση των πυροσβεστών ξεκινάει και  η φετινή αντιπυρική περίοδος που προμηνύεται ιδιαιτέρως «καυτή».

Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της, καθώς και οι ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα, δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα. Είναι χαρακτηριστικό πως 8 από τα 15 Καναντέρ βρίσκονται εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού έως και τα μέσα Ιουλίου

Από τα 15 συνολικά Καναντέρ που διαθέτει η πυροσβεστική υπηρεσία, μόλις τα πέντε είναι έτοιμα να παρέμβουν την δεδομένη περίοδο. Δυο βρίσκονται σε φάση συντήρησης, ενώ οι κινητήρες 8 αεροσκαφών ακόμη, βρίσκονται στις Ηνωμένες πολιτείες για ανακατασκευή.

Την στιγμή που οι οιωνοί για την φετινή αντιπυρική περίοδο δεν είναι οι καλύτεροι, τα στοιχεία του απαρχαιωμένου στόλου προκαλούν προβληματισμό.

Από τα συνολικά 3.082 οχήματα που διαθέτει η πυροσβεστική το 20% είναι ηλικίας έως 8 ετών, το 22% είναι ηλικίας 8 έως 13 ετών, το 21% είναι ηλικίας 13 έως 18 ετών, το 22% ηλικίας 18 έως 28 ετών και το 15% είναι ηλικίας 28 ετών και άνω.

Από τα 3.082 οχήματα το 20% είναι ακινητοποιημένο λόγω βλαβών, ενώ ένα 15% μπαινοβγαίνει στο συνεργείο. Τα 1.750 οχήματα είναι υδροφόρες, 1.000 είναι βοηθητικά οχήματα, ενώ ακόμη 280 είναι τα ειδικά οχήματα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, σημειώνει πως: «Πριν ακόμη ξεκινάει η φετινή αντιπυρική περίοδος, είχαμε τα πρώτα προβλήματα στην μεγάλη φωτιά της Ηλείας. Εκεί στείλανε 30-35 αμάξια και από αυτά, 3 επί της ουσίας έπαθαν βλάβες και ένα παραλίγο να πέσουν οι συνάδελφοί μας στον γκρεμό».

Πυροσβέστες κρούουν από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας τους αρμοδίους  προ των ευθυνών τους καθώς όπως λένε, φέτος κανείς δεν θα είναι δεν θα μπορεί να πει πως δεν γνώριζε. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος των αξιωματικών του Πυροσβεστικού σώματος, Γιάννης Σταμούλης, «η βαριά κληρονομιά του καταραμένου Μνημονίου, έχει δώσει γηρασμένο πυροσβεστικό στόλο, σε οχήματα, εναέρια μέσα και δυστυχώς πολλά προβλήματα στο πυροσβεστικό προσωπικό. Εάν όλα αυτά, δεν είναι στη θέση τους στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, κάποιοι θα έχουν ευθύνη  και αυτοί δεν θα είναι οι πυροσβέστες».  

Ενδεικτικό των λεγομένων του κυρίου Σταμούλη, αποτελεί το γεγονός πως οι πυροσβέστες πήραν μια στολή μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, ενώ άρβυλα και μάσκες προμηθεύονται με δικά τους έξοδα.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τα Καναντέρ και τα εγκατασταθούν σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Σάμο και Άκτιο.

Μόνο τον Μάρτιο του 2018 εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 532 δασικές πυρκαγιές, ενώ τον Απρίλιο 396 με αποτέλεσμα να καταστραφούν  περίπου 90 στρέμματα δασικής έκτασης. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως ο αρχαιότερος στόλος της πυροσβεστικής είναι αυτός που υπάρχει για να καλύψει την Αττική, ενώ οχήματα  πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν να αγοραστούν από το 2007.

Οι πυροσβέστες που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της δασοπυρόσβεσης είναι 8.900 άτομα. Επίσης υπάρχουν 4.500 εποχικοί και 4.000 5ετής. Από αυτούς οι 2.162 αναμένεται να προσληφθούν έως το τέλος του Απριλίου.