ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» από τον επικεφαλής της Frontex: Θα συνεχιστούν οι αυξημένες προσφυγικές ροές

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 2 Μαΐου 2018, 09:45 / Ανανεώθηκε 2 Μαΐου 2018, 09:00
«Καμπανάκι» από τον επικεφαλής της Frontex: Θα συνεχιστούν οι αυξημένες προσφυγικές ροές
Facebook Twitter Whatsapp

Προτείνει τη λήψη δραστικών μέτρων

Δίχως τέλος συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία στη χώρα μας, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο 158 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σε Χίο και Μυτιλήνη, με τον επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητά τη λήψη δραστικών μέτρων.

Το πρωί της Τετάρτης, 26 μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Ερμιόνης και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου. Την ίδια στιγμή, ακόμη 64 άτομα εντοπίζονταν από σκάφος του λιμενικού νότια των Οινουσών. Μετά την περισσυλογή τους μεταφέρθηκαν και αυτοί στο λιμάνι της Χίου.

Το πρωί της Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή «Μερσίνια» της Λέσβου εντοπίστηκαν ακόμη 64 πρόσφυγες και μετανάστες και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τα στοιχεία φαίνεται να δικαιώνουν τον πρόεδρο της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, που σε δηλώσεις του στη γερμανική Bild ανέφερε πως «ο αριθμός των νεοαφιχθέντων από την Τουρκία προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί κατά 17%».

Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία που καταφθάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία, αναφέρει η Deutsche Welle.

Ο Φαμπρίς Λετζερί προτείνει την περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας του αλλά και πιο δραστικές απελάσεις. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτελείται σήμερα μόλις το 40% των αποφάσεων επαναπροώθησης και αυτό είναι λίγο, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Πλέον έχουμε τα εξωτερικά σύνορα υπό έλεγχο», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Frontex. O ίδιος εκτιμά ωστόσο ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν. Πολλοί άνθρωποι στην Εγγύς και Μέση Ανατολή αναζητούν προστασία ενώ στην Αφρική πολλοί οικονομικοί μετανάστες αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.