ΕΛΛΑΔΑ

Γεμίζουν οι καταυλισμοί στη Θεσσαλονίκη μετά τα νέα κύματα προσφύγων από τον Έβρο

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 3 Μαΐου 2018, 16:59 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2018, 17:47
Γεμίζουν οι καταυλισμοί στη Θεσσαλονίκη μετά τα νέα κύματα προσφύγων από τον Έβρο
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν επαρκούν οι οικίσκοι - Σκηνές ξανά στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τον ποταμό Έβρο να αυξάνονται επικίνδυνα τις τελευταίες εβδομάδες, άρχισαν τα πρώτα προβλήματα στους καταυλισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Και αυτό γιατί, εκεί προωθούνται όσοι περνούν στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, με τις διελεύσεις να παρουσιάζουν αύξηση 1000% μόνο τον Απρίλιο.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και το πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες από Έβρο ήδη από τα τέλη Απριλίου με πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η Κεντρική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι αρχές στοιβάζουν όπως – όπως τις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών σε σκηνές, καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για τη στέγαση σε κοντέινερ.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, προσπαθούν να βρουν κατάλυμα όπου και όπως μπορούν και ξαπλώνουν ακόμη και σε χαρτόνια στο πάτωμα.

Οι ουρές για τα συσσίτια και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης είναι αρκετά μεγάλες, ενώ οι συνθήκες υγιεινής χειροτερεύουν, πράγμα φυσικό αφού η χωρητικότητα του κέντρου φιλοξενίας έχει ήδη ξεπεραστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δομή έχει χωρητικότητα 750 ατόμων και διαμένουν σε κοντέινερ 722 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή.

Τεράστια αύξηση διελεύσεων

Τους τελευταίους μήνες, ο ποταμός Έβρος έχει μετατραπεί σε νέο σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περίπου 2.900 άτομα έχουν φτάσει στον Έβρο τον μήνα Απρίλιο, ένας αριθμός που ξεπέρασε το σύνολο των θαλασσίων διελεύσεων στο Αιγαίο για τον ίδιο μήνα.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από την αρχή της χρονιάς τουλάχιστον οκτώ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν το ποτάμι, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες που τα νερά είναι ορμητικά. Ακόμη ένας μεγάλος αριθμός ατόμων αγνοείται.

Σημειώνεται επίσης πως το μόνο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 240 άτομα, αριθμός ο οποίος έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. 

Γιατί επιλέγουν τον Έβρο

Αστυνομικές πηγές με γνώση της κατάστασης, μιλώντας στο Newpost ανέφεραν πως η διέλευση από τον ποταμό είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το Αιγαίο. Παρουσιάζει πολύ μικρότερη επικινδυνότητα, γιατί σε μερικά σημεία το ποτάμι είναι πάρα πολύ στενό. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και τα νερά είναι λιγότερο ορμητικά, «σε ένα λεπτό μπορείς να περάσεις κόσμο με μια βάρκα», όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Το έργο των διακινητών διευκολύνει και το οδικό δίκτυο του νομού, καθώς κοντά στον ποταμό βρίσκεται η παλαιά εθνική οδός Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου. Με άλλα λόγια, ένας διακινητής μπορεί πολύ εύκολα να «στοιβάξει» πρόσφυγες και μετανάστες σε ένα αυτοκίνητο και να φτάσει μέσα σε μερικές ώρες στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα χωρίς να γίνει αντιληπτός από τα μπλόκα της αστυνομίας. Και αυτό σε αντίθεση με τα νησιά όπου οι πρόσφυγες που καταφτάνουν δεν μπορούν να αποχωρήσουν, βάσει και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Πηγή φωτογραφιών: AFP