current views are: 7

4 Μαΐου 2018
Δημοσίευση10:00

Σε ατύχημα αποδίδει η Αθήνα τη σύγκρουση του τουρκικού πλοίου με την Κανονιοφόρο «Αρματωλός»

Συναγερμός στην ελληνική πλευρά, επικοινωνία Καμμένου – Τσίπρα

Δημοσίευση 10:00’

Συναγερμός στην ελληνική πλευρά, επικοινωνία Καμμένου – Τσίπρα

Για ατύχημα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με το περιστατικό ανοιχτά της Μυτιλήνης, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο “ακούμπησε” σε κανονιοφόρο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το τουρκικό εμπορικό πλοίο Karmate πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο “Αρματωλός” που έκανε περιπολία ανατολικά της Λέσβου. Μ’ έναν ελιγμό έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο, στο ύψος του μεσόστεγου του πλοίου. Αμέσως μετά έπλευσε με ταχύτητα προς τα τουρκικά ύδατα.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές, σύμφωνα με το ΓΕΝ.

Όπως προειπώθηκε, η Αθήνα εκτιμά ως ατύχημα το περιστατικό και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ των λιμενικών αρχών Ελλάδας και Τουρκίας για τη διαλεύκανσή των συνθηκών. Κατά τις ίδιες πηγές, η τουρκική Ακτοφυλακή, σε συνεννόηση με το ελληνικό Λιμενικό, πραγματοποιεί έλεγχο στο τουρκικό πλοίο. 

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και το ΓΕΝ, καθώς σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λέσβου, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές

Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή».