current views are: 13

4 Μαΐου 2018
Δημοσίευση19:44

Reuters: Με το Αιγαίο κλειστό, οι πρόσφυγες επιστρέφουν στην πεπατημένη του Έβρου

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εκτρέπει τις ροές προς τα χερσαία σύνορα

Δημοσίευση 19:44’

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εκτρέπει τις ροές προς τα χερσαία σύνορα

Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που ανέκοψε τις ροές μέσω Αιγαίου, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες επιλέγουν τη συντομότερη, αλλά καθόλου ακίνδυνη, διαδρομή από την Τουρκία μέσω Ελλάδας μέσω Έβρου.

«Καθώς τα ελληνικά νησιά σηκώνουν το βάρος των εισροών, οι πρόσφυγες στρέφονται στην παλιά διαδρομή του ποταμού» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Reuters.

Ο δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδήμας του πρακτορείου είδε χήρες και γονείς που κουβαλούσαν μωρά να ακολουθούν τις γραμμές του τρένου προς κάποια ελληνική πόλη, στον δρόμο που περπάτησαν χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες πριν από αυτούς.

«Μην μας στείλετε πίσω. Φύγαμε για να γλιτώσουμε από τον πόλεμο» λέει η 28χρονη Μάγια από το μαρτυρικό Χαλέπι της Συρίας. Η Μάγια, τα έξι παιδιά της, η αδελφή και ο πατέρας της περπατούσαν επί 13 ώρες πριν τους συναντήσει η ομάδα του Reuters.

Μόνο τον Απρίλιο, τουλάχιστον 2.900 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου –αριθμός που αντιστοιχεί στο ήμισυ των συνολικών αφίξεων στην Ελλάδα το 2017, όπως ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου η UNHCR, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα το 2015, πριν ενεργοποιηθεί τελικά η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για ανακοπή της ροής.

Ωστόσο η συμφωνία ουσιαστικά μετέτρεψε πέντε νησιά του Αιγαίου σε συνωστισμένους καταυλισμούς για 15.000 πρόσφυγες, οι οποίοι απαγορεύεται να φύγουν πριν εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο. Όσοι δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η διμερής συμφωνία δεν καλύπτει τα χερσαία σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας, αν και αξιωματούχος του UNCHR επισήμανε πως δεν πρέπει κανείς να οδηγείται σε βιαστικά συμπεράσματα για το κατά πόσο αυτός ήταν ο παράγοντας που έσπρωξε τις ροές προς τον Έβρο.

Σε αντίθεση πάντως με ό,τι συμβαίνει στα νησιά, οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν μέσω Έβρου παίρνουν τρίμηνη άδεια παραμονής και μπορούν θεωρητικά να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Χρειάζονται μόνο 5 με 6 λεπτά για να διασχίσει κανείς το ποτάμι μέχρι την Ελλάδα, συγκριτικά με το πολύωρο και τρομακτικό ταξίδι στα νερά του Αιγαίου.

Τα νερά του Έβρου όμως μόνο ασφαλή δεν είναι: τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην προσπάθεια να τα διασχίσουν τα τελευταία 18 χρόνια.

Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκαν 18 πνιγμοί, συγκριτικά με 8 σε όλη τη διάρκεια του 2017.


σχετικα αρθρα