ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση: Το 67% ανησυχεί για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Δημοσίευση 6 Μαΐου 2018, 09:11 / Ανανεώθηκε 7 Μαΐου 2018, 14:00
Δημοσκόπηση: Το 67% ανησυχεί για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

Πόσο «φοβόμαστε» τις γειτονικές χώρες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι πολίτες από την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο η κατάσταση να «ξεφύγει» και να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε έρευνα που της Prorata για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών που δημοσιεύσει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», οι Έλληνες φαίνεται να θεωρούν την Τουρκία τον νούμερο ένα εχθρό της χώρας και μάλιστα με διαφορά από τον επόμενο.

Σε σχετική ερώτηση, και θέτοντας και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες στην εξίσωση, το 87% θεωρεί εχθρική την Τουρκία, και μόλις ένα 7% απαντά αρνητικά.

Από κει και πέρα, την Αλβανία την θεωρεί εχθρική το 47%, την ΠΓΔΜ το 45% ενώ τη Βουλγαρία μόλις το 10%, μιας και δεν υπάρχουν διενέξεις με την γειτονική αυτή χώρα.

Στην έρευνα και συγκεκριμένα σε ερώτημα σε σχέση με το κατά πόσο θεωρούν οι πολίτες ότι είναι πιθανό να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα από τους γείτονες. Για την Αλβανία Ναι απάντησε το 27% και Οχι το 63%. Για την ΠΓΔΜ Ναι το 21% και Όχι το 69%. Για την Βουλγαρία Ναι το 5% και Όχι το 83%.

Όταν φτάνουν στην Τουρκία, το 78% των πολιτών απαντά πως απειλούμαστε, ενώ το 17% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.

Η ένταξη στην Ε.Ε

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα για το αν η ένταξη των χωρών αυτών της Ε.Ε θα βελτιώσουν τις στάσεις του απέναντι στην Ελλάδα. Το «Ναι» κυριαρχεί για Αλβανία (56%), ΠΓΔΜ (57%), ενώ στην Τουρκία η κατάσταση είναι… «φουλ» απαισιόδοξη, καθώς το 64% εκτιμά πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η διπλωματία πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Επίσης σε ποσοστό 82% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ χωρών των Βαλκανίων θα βελτιώσει τους δείκτες ευημερίας στην περιοχή.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Το 67% των πολιτών δηλώνει πως ανησυχεί έντονα για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ενώ ένα 23% είναι όχι και τόσο.

Επίσης το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει οργή για την γειτονική χώρα, και το ίδιο ποσοστό δηλώνει απογοήτευση από την «αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση».