current views are: 10

11 Μαΐου 2018
Δημοσίευση20:28

Απόφαση «βόμβα» από το ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές του «νόμου Κατρούγκαλου» – Οι αντιδράσεις

Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία

Δημοσίευση 20:28’

Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία

Με οριακή πλειοψηφία μόνον μίας ψήφου (13 υπέρ και 12 κατά) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, νόμιμες και συνταγματικές βασικές διατάξεις του λεγόμενου «νόμου Κατρούγκαλου» που αφορούν στις περικοπές των συντάξεων χιλιάδων συνταξιούχων και οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν από την Ιη Ιανουαρίου του 2019.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί προσεχώς εκτιμάται πως αποτελεί σημαντικό «ατού» για την κυβέρνηση σε σχέση με τις περικοπές των συντάξεων ενώ οι διασκέψεις των ανώτατων δικαστικών για το σύνολο του νόμου Κατρούγκαλου συνεχίζονται.

Επί της ουσίας, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»).

Οι αντιδράσεις

«Είναι προφανώς άδικη και μη βιώσιμη η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις συντάξεις. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι συνταξιούχοι, και αυτό αφορά όλη την οικογένεια, ο παππούς και η γιαγιά ενισχύουν όλη την οικογένεια» τόνισε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ. Όπως επισήμανε η κ. Σπυράκη, «με αυτή την κυβέρνηση και τις επιλογές της όσα έχουν υπογράφει και δεσμεύουν τη χώρα την επομένη πενταετία τα πράγματα θα είναι δύσκολα».

«Η περικοπή των συντάξεων που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 είναι έργο Τσίπρα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δε λέμε ότι δεν μειώθηκαν οι συντάξεις, αλλά ο κόσμος συγκρίνει» σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας.

Την απόφαση σχολίασε και ο πρόεδρος Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι «οι περικοπές αυτές θα μας αφαιρέσουν τρεις έως τέσσερις συντάξεις τον χρόνο».


σχετικα αρθρα