current views are: 6

12 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:43

AP για Λέσβο: Το μεταναστευτικό «φράγμα» της ΕΕ είναι έτοιμο να σπάσει

Αυξάνονται οι Τούρκοι που περνούν στην Ελλάδα από τον Έβρο

Δημοσίευση 13:43’

Αυξάνονται οι Τούρκοι που περνούν στην Ελλάδα από τον Έβρο

Ενώ πλησιάζει το τέταρτο καλοκαίρι της προσφυγικής κρίσης, τα ελληνικά νησιά- τα οποία χρησιμοποιεί η ΕΕ ως «φραγμό» για τους πρόσφυγες- είναι σε οριακό σημείο, γράφει το Associated Press.

Το πρακτορείο φέρνει ως παράδειγμα τη Μόρια, εκεί όπου φιλοξενούνται 7.000 πρόσφυγες, αριθμός 300% πάνω από την προβλεπόμενη χωρητικότητα. Τα ξεσπάσματα βίας, είναι ολοένα και πιο συχνά, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ επισημαίνει ότι συνεχίζουν να καταφθάνουν νέοι πρόσφυγες. «Ο αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο ανέβηκε από περίπου 50 την ημέρα το 2017 σε σχεδόν 200 ημερησίως, τις τελευταίες εβδομάδες», συμπληρώνει. 

Οι αιτούντες άσυλο σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, εν μέρει εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, που επισημαίνει ότι σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τα νησιά, ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων διασχίζουν τα βόρεια χερσαία ελληνικά σύνορα με την Τουρκία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις κυβερνητικές υποσχέσεις για επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αλλά επισημαίνει ότι οι νέες αφίξεις στα νησιά ξεπερνούν μακράν τον αριθμό των ανθρώπων που μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το Associated Press επισημαίνει όμως και τον θυμό των νησιωτών, γιατί αισθάνονται ότι χάνουν την ευκαιρία της άνθησης του τουρισμού.

«Όλοι καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες. Αλλά υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Έχουμε καλή ποιότητα ζωής εδώ και μας την αφαιρούν. Χωρίς τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και πολιτική, το νησί δεν μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό το βάρος», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Άκης Αργυρόπουλος, διευθυντής ξενοδοχείου στη Μυτιλήνη.

Προβληματισμός για αυξημένες ροές Τούρκων πολιτών από τον Έβρο

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Kathimerini.gr αυξημένες προσφυγικές ροές εισόδου στην χώρα μας Τούρκων πολιτών από τον Έβρο, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει  τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες όχι μόνο παρακολουθούν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και επεξεργάζονται λύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπισή της.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται λύσεις, ώστε σε δύο μήνες να αποσυμφορηθούν οι δύο χώροι φιλοξενίας σε Διαβατά και Λαγκαδίκια.

Το τελευταίο διάστημα (και για την ακρίβεια μετά την προκήρυξη εκλογών στη γείτονα) έχουμε είσοδο στην  Ελλάδα από τον Έβρο, τριάντα περίπου Τούρκων πολιτών, ημερησίως, έναντι μηδενικού αριθμού, καθ΄ όλη την προηγούμενη περίοδο!


σχετικα αρθρα