ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη Δ. Παπαστεργίου: Να μην φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη αλλά τη φυσική... βλακεία!

της Αγγελικής Κιλιντζόγλου - Δημοσίευση 15 Μαΐου 2018, 18:48 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 10:27
Συνέντευξη Δ. Παπαστεργίου: Να μην φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη αλλά τη φυσική... βλακεία!
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Δήμαρχος Τρικάλων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου θα είναι ομιλητής στο TEDxAthens, το Σάββατο 2 Ιουνίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατάφερε να βάλει την πόλη των Τρικάλων στον παγκόσμιο χάρτη ως μία από τις πόλεις που εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο λόγος για τον δήμαρχο Τρικάλων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο newpost.gr μάς εξηγεί πώς τα Τρίκαλα έγιναν «σύγχρονη πόλη», ποιες δυνατότητες απολαμβάνουν οι κάτοικοι μέσω της πλατφόρμας Smart Trikala που έχει δημιουργήσει αλλά και τί θα προσφέρει το νέο project smartfarming που ετοιμάζει για τους αγρότες. 

Ο ίδιος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στο «τέρας της γραφειοκρατίας» και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «στη χώρα μας όλα κυλούν απελπιστικά αργά, με το τέρας της γραφειοκρατίας να μοιάζει ανίκητο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη τεχνητή νοημοσύνη αλλά τη φυσική... βλακεία που μας έχει κατακυριεύσει!».

Ο κ. Παπαστεργίου μάς αποκαλύπτει επίσης, πως θα είναι ομιλητής στο φετινό TEDxAthens με θέμα "ORDINARY", το Σάββατο 2 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

1. Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, καταφέρατε να κάνετε τα Τρίκαλα την πρώτη «έξυπνη πόλη» της χώρας, προσφέροντας στους πολίτες σας υπηρεσίες που συναντάμε σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού. Πώς προέκυψε όλη αυτή η ιδέα και πόσο εύκολη ήταν η υλοποίησή της, τόσο σε χρηστικό επίπεδο όσο και οικονομικό;

Ας αλλάξουμε λίγο την ατζέντα. Προτιμώ τον όρο σύγχρονη πόλη, καθώς συμπεριλαμβάνει και άλλες πρωτοβουλίες, πέρα από την τεχνολογία. Δεν πιστεύω στην τεχνολογία για την τεχνολογία, αλλά στη χρήση της προς όφελος του ανθρώπου, στην τεχνολογία για τον άνθρωπο. Αυτό που πρέπει να προέχει, είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η δημιουργία μιας πόλης με ουσία και σημασία για κάθε πολίτη, ώστε να μπορεί να ζει σε αυτή με ασφάλεια, ευκολία και ποιότητα ζωής.
Τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα τρέξανε διάφορα προγράμματα για την πληροφορική, χωρίς όμως το αποτύπωμά τους στην κοινωνία να είναι αντίστοιχο των δαπανών που έγιναν. Και στη χώρα αυτή πρέπει να μετράμε κάποιες στιγμές και την αποδοτικότητα των πράξεών μας, να αξιολογούμε και να αξιολογούμαστε. Να νοιαζόμαστε για την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή της τεχνολογίας, ξεφεύγοντας από απλά πιλοτικά προγράμματα και διαχέοντος τη γνώση σε όλο το εύρος της κοινωνίας.
Αυτή λοιπόν η πλευρά της τεχνολογίας μας ενδιέφερε, αυτήν προωθήσαμε, αυτήν επιθυμούμε να εντάξουμε στη σύγχρονη πόλη του 2030 με βάση τα 17 σημεία της ατζέντας του ΟΗΕ. Να γιατί μίλησα για αλλαγή ατζέντας στην αρχή, να για τί θα μιλήσω και στο TEDxAthens, το Σάββατο 2 Ιουνίου!

2. Ας εξηγήσουμε στους αναγνώστες μας, τι ακριβώς συμβαίνει στα Τρίκαλα. Πρόσφατα υπογράψατε τη συμφωνία για τεχνολογία 5G, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων «έξυπνη στάθμευση», «έξυπνο φωτισμό», «ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο», «συλλογή και ανάλυση δεδομένων» και «λύσεις εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων». Μιλήστε μας λίγο για αυτή, πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών σας, ποια τα οφέλη της;

Να διευκρινίσω ότι πολλά από αυτά ήδη προσφέρονται, χωρίς την τεχνολογία 5G. Αυτό συμβαίνει μέσω της πλατφόρμας του Smart Trikala που δημιουργήσαμε. Επιδιώξαμε να προσφέρουμε λύσεις για τη λειτουργικότητα των υποδομών, για την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών, για τη μείωση του κόστους. Με το fleet management, για παράδειγμα, παρακολουθούμε την πορεία των απορριμματοφόρων, με απώτερο στόχο τη δυναμική δημιουργία των δρομολογίων ανάλογα με την πληρότητα των κάδων, μειώνοντας το κόστος καυσίμων και συντήρησης των οχημάτων. Με την αναπτυξιακή πρόταση για «πράσινη ανάπτυξη» (Led στο οδοφωτισμό, αέριο σε όλα τα δημόσια κτίρια και virtual net metering) ύψους 8.000.000€ προσφέρουμε οικονομικά οφέλη για τον Δήμο και για τον πολίτη, βελτιώνοντας παράλληλο το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Με το πρόγραμμα καταγραφής και άμεσης προώθησης προς επίλυση των παραπόνων των Δημοτών, προσπαθούμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των δημοτών μας προς το "κλασσικά" απρόσωπο και "ανεύθυνο" δημόσιο. Να του απαντήσουμε πώς και πότε θα λύσουμε το πρόβλημά του. Και φυσικά να μετρηθούμε. Να δούμε τους χρόνους απόκρισης των υπηρεσιών μας καθώς και τα ποσοστά επίλυσης. Έτσι πρέπει να είναι οι Δήμοι της επόμενης ημέρες και δουλεύουμε πολύ πάνω σε αυτό.
Τέλος το 5G -προς το παρόν- θα δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε πολλά περισσότερα δεδομένα χωρίς καθυστερήσεις, με μηδενικό latency, χαρακτηριστικά που την ώρα αυτή θα φανούν χρήσιμες για τις πρωτοβουλίες αυτοματοποιημένης οδήγησης που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια. 

3. Έχετε ήδη ανακοινώσει ότι το επόμενο πρότζεκτ σας, θα είναι το smartfarming ή αλλιώς «έξυπνη γεωργία». Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Περιλαμβάνει... πολύ τεχνολογία και 5G επίσης. Μετά την προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε με το Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, έχουμε το «προνόμιο», να είμαστε από τις πρώτες πόλεις παγκοσμίως (εκτός από τους πρόσφατους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντγκτσάνγκ στη Ν. Κορέα), όπου η τεχνολογία αυτή θα εφαρμοστεί, για παράδειγμα, στη γεωργία ακριβείας. Το smart farming επιτρέπει στον αγρότη να γνωρίζει διάφορες παραμέτρους του χωραφιού του όπως υγρασία – θερμοκρασία σε αέρα - φυτό - έδαφος και να ξεκινά το πότισμα. Ο αγρότης μπορεί ταυτοχρόνως να ασχοληθεί ως σύγχρονος επιχειρηματίας με τη μεταπώληση των προϊόντων με συμβολαιακή γεωργία και να μετέχει σε σεμινάριο για τους τρόπους αξιοποίησης των φαρμακευτικών φυτών που ως πρόγραμμα υλοποιούμε με το «Σχέδιο Ασκληπιός» στα Τρίκαλα.  
Η τεχνολογία βοηθά στο να μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ελέγχει το χωράφι του και να καθορίζει πότε θα ρίξει λίπασμα, θα ποτίσει, θα μαζέψει τη σοδειά, ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες. Ο αγρότης γίνεται σύγχρονος επιχειρηματίας, παραγωγής της νέας εποχής, συνδυάζοντας γνώση, γνώμη, τεχνολογία και ο Δήμος οφείλει να βρεθεί δίπλα του, δείχνοντάς του το δρόμο. Η ευθύνη, από εκεί και πέρα, είναι δική του. 

4. Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας «εκμυστηρευτείτε» το όραμά σας για την πόλη σας την επόμενη 5ετία. Πώς βλέπετε τα Τρίκαλα σε 5 χρόνια; Πιστεύετε ότι θα έχετε πετύχει τον στόχο σας για επιστροφή των νέων στον τόπο τους; 

Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι δεν ξέρουμε τί μας περιμένει στους επόμενους 5 μήνες... Επίσης δεν ήμουν ποτέ λάτρης των ταινιών επιστημονικής φαντασίας για να μπορώ να προβλέψω το μέλλον! Μπορώ να σας πω ποιες είναι οι επιδιώξεις μου, χωρίς δυστυχώς να μπορώ να τις τοποθετήσω στο χρόνο, αφού δυστυχώς, ενώ θα έπρεπε να τρέχουμε, στη χώρα μας όλα κυλούν απελπιστικά αργά, με το τέρας της γραφειοκρατίας να μοιάζει ανίκητο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη τεχνητή νοημοσύνη αλλά τη φυσική... βλακεία που μας έχει κατακυριεύσει! Στόχος όλη της ομάδας μου είναι να φτιάξουμε μία πόλη ανθρώπινη, να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά της δηλαδή το ποτάμι, το πάρκο του Αη Γιώργη και του Προφήτη Ηλία, να ενισχύσουμε τη χρήση του ποδηλάτου. Μια πόλη που όχι απλώς θα κρατήσει τους νέους της αλλά θα αποτελέσει και σημείο συνάντησης και άλλων νέων επιστημόνων, οικογενειών, ινστιτούτων, εταιριών. Στην καρδιά της Θεσσαλίας, στην καρδιά της Ελλάδας θα ήθελα να δω τα Τρίκαλα να αποτελέσουν την Food Valley της χώρας, γύρω από την οποία θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα ενισχύσει την καινοτομία στην αγροδιατροφή, με παράλληλη ανάπτυξη του τουρισμού χάρη στις απίθανες φυσικές ομορφιές όλης της περιοχής (Μετέωρα, Ελάτη, Περτούλι, Λίμνη Πλαστήρα).Πώς το είχε πει ο Ενγκελς; «Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει ένα τόνο θεωρίας». Η θεωρία είναι «η καλύτερη ζωή». Η πράξη είναι όλα αυτά που ανέφερα, όσα ήδη σχεδιάζουμε και όσα με πάθος προσπαθούμε να υλοποιήσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαστεργίου θα είναι ομιλητής στο φετινό TEDxAthens με θέμα "ORDINARY", το Σάββατο 2 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κλείσε τώρα εισιτήριο για το φετινό TEDxAthens στο ordinary.tedxathens.com