ΕΛΛΑΔΑ

Το σκάνδαλο της Depuy, η άγνωστη δίκη και οι κατηγορίες - καταπέλτης για μίζες

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2018, 17:25 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2018, 18:06
Το σκάνδαλο της Depuy, η άγνωστη δίκη και οι κατηγορίες - καταπέλτης για μίζες
Facebook Twitter Whatsapp

Τι κατέθεσε το διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας 

Στη «σκιά» της Novartis, η εκδίκαση μιας άλλης υπόθεσης διαφθοράς με ανυπολόγιστη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη .

Στη «σκιά» της ανακριτικής έρευνας για το αποκαλούμενο σκάνδαλο της Novartis, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εκδίκαση μιας άλλης υπόθεσης διαφθοράς στο χώρο της υγείας. Οι δωροδοκίες της εταιρίας ορθοπεδικών ειδών Depuy σε Έλληνες γιατρούς εξετάζονται στο ακροατήριο, περίπου μια δεκαετία μετά την έναρξη των ερευνών στη Βρετανία και στη συνέχεια στην Ελλάδα.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι σε Έλληνες ορθοπεδικούς δόθηκε από τα μαύρα ταμεία της εταιρίας συνολικό ποσό 11,6 εκατ. ευρώ για την προώθηση των προϊόντων της, ενώ η ζημία για το ελληνικό δημόσιο είναι ανυπολόγιστη. Στο εδώλιο κάθονται περισσότερα από 20 άτομα, ανάμεσά τους γιατροί, στελέχη της Depuy καθώς και εκπρόσωποι off-shore εταιριών μέσω των οποίων διακινούνταν το μαύρο χρήμα στο ΕΣΥ. Μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς κατηγορουμένων (και) σε ελβετικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί και θα τους αποδοθούν μόνο εάν απαλλαγούν αμετάκλητα.

Καταλυτική για την αποκάλυψη των παράνομων μεθόδων της Depuy ήταν η κατάθεση του διευθυντικού στελέχους της εταιρίας Ρόμπερτ Τζον Ντουγκάλ στις βρετανικές αρχές. Το πρόσωπο αυτό ξεδίπλωσε με αλλεπάλληλες καταθέσεις του στους Βρετανούς – διαβιβάστηκαν όλες στις ελληνικές δικαστικές αρχές- τη «μεθοδολογία» που ακολούθησε η Depuy στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η εταιρία υπερτιμολογούσε τα προϊόντα της κατά 35%. Από το ποσοστό αυτό, το 20% διατίθεντο στους γιατρούς ως «αμοιβή» για την προτίμηση που έδειχναν στα προϊόντα της και με το υπόλοιπο 15% συντηρούνταν ο μηχανισμός διακίνησης του χρήματος (λογιστές, δικηγόροι κ.λπ. που είχαν ιδρύσει εταιρίες off shore).

Τι κατέθεσε το διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας 

«Η πρακτική της πληρωμής δώρων ή ανταμοιβών σε ορθοπεδικούς χειρουργούς στο ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας σε σχέση με την προμήθεια ορθοπεδικών προϊόντων ήταν, και πιστεύω ότι είναι ακόμη, ενδημική» είχε αναφέρει στην κατάθεσή του το επιτελικό στέλεχος της Depuy, κ. Ντουγκάλ. «Όπως το είχα αντιληφθεί το επίπεδο των κονδυλίων που διατίθετο για τους σκοπούς αυτούς από όλους τους κατασκευαστές ορθοπεδικών προϊόντων οι οποίοι επέλεγαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, ανέρχονταν σε τουλάχιστον 20% επί της αξίας των πωλήσεων προς τελικούς χρήστες» ανέφερε στην κατάθεσή του, για να μιλήσει στη συνέχεια και για τη στάση που τηρούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις (2000-2005) για το θέμα: «οι τιμές των ορθοπεδικών προϊόντων στην Ελλάδα ήταν καθορισμένες σύμφωνα με έναν εθνικό τιμοκατάλογο συμφωνημένο με την ελληνική κυβέρνηση. Οι τιμές των προϊόντων αυτών ήταν διογκωμένες στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, περίπου στο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε πως ένα σημαντικό τμήμα της τιμής που κατέβαλλε για ορθοπεδικά προϊόντα χρησιμοποιείτο από τους κατασκευαστές ή τους μεταπωλητές τους για την πληρωμή χειρουργών και περιοδικά επεδίωκε να επιβάλει μείωση τιμών ή και να θεσπίσει ένα ισχυρό αποτελεσματικό σύστημα μειοδοτικών διαγωνισμών με στόχο τη μείωση ή και την εξάλειψη των πληρωμών αυτών. Ωστόσο αυτές οι μειώσεις και το ισχυρό, αποτελεσματικό σύστημα μειοδοτικών διαγωνισμών είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε δεν εφαρμόστηκαν αποτελεσματικά».

Διαβάστε περισσότερα στο lawandorder.gr