ΕΛΛΑΔΑ

Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο Δημόσιο το 2019

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 17 Μαΐου 2018, 18:25 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2018, 19:05
Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο Δημόσιο το 2019
Facebook Twitter Whatsapp

«Κίτρινη» κάρτα στο ΑΣΕΠ για καθυστέρηση στην επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων

Θετικά νέα για χιλιάδες ανέργους που επιθυμούν μια θέση στο Δημόσιο, αλλά και μια κίτρινη κάρτα στη διοίκηση του ΑΣΕΠ για σημαντική καθυστέρηση στην επιλογή των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων στα Υπουργεία (θα επιλεγούν από 9μελές συμβούλιο με επικεφαλής το ΑΣΕΠ και τελική έγκριση από την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης μεταξύ τριών υποψήφιων ανά Υπουργείο) έκρυβε η σημερινή συνάντηση για θέματα δημόσιας διοίκησης της αρμόδιας Υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των θεσμών στο Χίλτον.

Το θετικό νέο που αφορά χιλιάδες ανέργους είναι από  ότι το 2019 τριπλασιάζεται ,σε σχέση ,με φέτος, ο αριθμός των προσλήψεων στο δημόσιο καθώς η αναλογία προσλήψεων/συνταξιοδοτήσεων διαμορφώνεται  στο 1 προς 1, αντί  1 προς 3 φέτος.

Από την άλλη οι επικεφαλής των θεσμών έδειξαν κίτρινη κάρτα στη διοίκηση του ΑΣΕΠ, την οποία κάλεσαν για εξηγήσεις, για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην επιλογή των 69 αποκομματικοποιημένων γενικών , ειδικών και τομεακών γραμματέων στα Υπουργεία (εξαιρούνται τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη).

Από την πλευρά της η κ. Γεροβασίλη ανέφερε στους επικεφαλής των θεσμών ότι το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν φέρει καμμιά ευθύνη για την καθυστέρηση καθώς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, πριν η διαδικασία περάσει στην ευθύνη του ΑΣΕΠ, είχαν εκδοθεί οι  ανάλογες προσκλήσεις ενδιαφέροντος αναφέροντας ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής υποβάλλοντας τα βιογραφικά τους 7.000 υποψήφιοι, στελέχη του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Όσον αφορά την επιλογή των νέων προϊσταμένων στο δημόσιο, οι θεσμοί αναγνώρισαν  σχετική πρόοδο ,καθώς από τους 89 νέους γενικούς διευθυντές έχουν επιλεγεί από το ΑΣΕΠ και τοποθετηθεί στα πόστα τους  ήδη οι 30,ενώ η τοποθέτηση των υπολοίπων 59 θα γίνει εντός του Ιουνίου. Οι διευθυντές αναμένεται να επιλεγούν και να τοποθετηθούν στις θέσεις τους το Φθινόπωρο, ενώ οι τμηματάρχες έως τα τέλη του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαδικασίες της κινητικότητας (θα συνεχιστεί το 2018 με δύο ακόμη κύκλους) και της ηλεκτρονικής αξιολόγησης, για την οποία η υπουργός ανέφερε ότι οι εγγραφές δημοσίων υπαλλήλων στη νέα, ψηφιακή πλατφόρμα - διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη- ξεπερνούν ήδη τις 30.000,σε σύνολο περίπου 230.000 που θα αξιολογηθούν.

Στόχος το SLA μέχρι το Σάββατο

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση αποτιμούν με θετικό τρόπο τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. «Πάνε πολύ καλά οι συζητήσεις και είμαστε σε κατεύθυνση να κλείσει το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο)», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση για θέματα για τα οποία δεν ολοκληρώθηκε σήμερα, όπως για τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοσιονομικά (όπου υπάρχει πολύ μικρή απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την υπέρβαση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα) και τα χρηματοοικονομικά (λιγότερο για εξωδικαστικό συμβιβασμό και περισσότερο για ν. Κατσέλη).

Αργά το απόγευμα αύριο θα σταματήσουν οι επαφές και οι θεσμοί θα ετοιμάσουν ένα νέο προσχέδιο για το staff level agreement, το οποίο θα αποστείλουν στην ελληνική πλευρά πολύ αργά αύριο το βράδυ ή νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου για το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.

Στο ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, με το οποίο έκλεισαν οι σημερινές επαφές, ο αξιωματούχος ανέφερε πως δεν συζητήθηκε το θέμα των φοροαπαλλαγών για την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds, ενώ συζητείται η παράταση στον ν. Κατσέλη (λήγει στις 31/12/2018) και το «πόσο και πώς» σχετικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων εντάσσονται στον ν. Κατσέλη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε αναφέρει ότι υπάρχει ικανοποίηση στην πλευρά των θεσμών από τους ρυθμούς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διάχυση στην περιφέρεια και δεν είναι εστιασμένοι στην Αθήνα. Παράλληλα, για τον ν. Κατσέλη υπάρχει αύξηση του ρυθμού μείωσης του «αποθέματος» των εκκρεμών αιτήσεων και οι αποφάσεις που εκδίδονται σε σχέση με τις αιτήσεις είναι σε ποσοστό 167% (σχέση 1,7 προς 1).