current views are: 13

18 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:06

Από πού προέρχεται η ονομασία «Ίλιντεν» που προτείνεται για την ΠΓΔΜ

Η Εξέγερση του Ίλιντεν γιορτάζεται στην ΠΓΔΜ ως εθνική επέτειος

Δημοσίευση 13:06’

Η Εξέγερση του Ίλιντεν γιορτάζεται στην ΠΓΔΜ ως εθνική επέτειος

Η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» που φέρεται να τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ, προέρχεται από την εξέγερση ενάντια στην οθωμανική κατοχή που γιορτάζεται σήμερα στην ΠΓΔΜ ως εθνική επέτειος.

Η Εξέγερση του Ίλιντεν (κυριολεκτικά: Εξέγερση του Προφήτη Ηλία) ήταν μια επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση το καλοκαίρι του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Πολλοί στην ΠΓΔΜ τη θεωρούν αρχή της σλαβομακεδονικης εθνογένεσης.

Γιορτάζεται εξάλλου και στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, η στάση του τότε ελληνικού κράτους για τη σλαβομακεδονική επανάσταση, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα ιστορικά, δεν φαίνεται να ήταν θετική γιατί προφανώς μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία θα προσέκρουε στις εδαφικές βλέψεις της χώρας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Πεζά, τον τότε πρόξενο της Ελλάδας στο τότε Οθωμανικό Μοναστήρι (Μπίτολα), και τα όσα γράφει σε έκθεση προς τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης το 1902, η επερχόμενη εξέγερση (Ίλιντεν) είχε ως στόχο μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία.

Ο ίδιος ο Πεζάς αναφέρει πως ο ίδιος και το ελληνικό κράτος επιδιώκουν συνεργασία με τις οθωμανικές αρχές και δίνει μάλιστα σε αυτές όλες τις πληροφορίες που έχει μαζέψει σχετικά με τις κινήσεις των αυτονομιστών, καθώς επιθυμεί τη συντριβή του κινήματος.

Αναφέρει ακόμα πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ηρεμία και την ευημερία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς φοβάται πως η αναταραχή θα μπορούσε να επεκταθεί και μέσα στην Ελλάδα.

Τις παραμονές της επανάστασης ο νέος πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι Κ.Κυπραίος αναφέρει πως υπάρχει συνεργασία του με την οθωμανική αυτοκρατορία σε επίπεδο πληροφοριών για την επερχόμενη επανάσταση και πως δαπανώνται χρήματα για προπαγάνδα που θα απέτρεπε τον πατριαρχικό πληθυσμό να μπει στην επανάσταση.

Τέλος ο τότε μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης χαρακτηρίζει με ύβρεις τους επαναστάτες, ενώ φαίνεται πως ο συνεργάτης του και συνεργάτης των Οθωμανών Βαγγέλης Στρεμπενιώτης με τους άντρες του είχε συμμετοχή σε μία εκστρατεία κατά των επαναστατών στις 4 Αυγούστου.


σχετικα αρθρα