current views are: 10

21 Μαΐου 2018
Δημοσίευση08:44

Αναβλήθηκε η δίκη των τριών συλληφθέντων για την επίθεση στον Μπουτάρη – Εισαγγελική παρέμβαση

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 08:44’

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί οι τέσσερις συλληφθέντες για την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, το απόγευμα του Σαββάτου. Στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης μετέβη και ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος συνοδευόταν από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, ενώ δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Οι τρεις συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο, ωστόσο η δίκη τους αναβλήθηκε για την Τετάρτη. Μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση. Ο τέταρτος, ένας 17χρονος αφέθηκε ελεύθερος και θα δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων. Συνολικά, για την επίθεση έχουν ταυτοποιηθεί δέκα άτομα, τα οποία φαίνονται σε βίντεο να χτυπούν, να προπηλακίζουν και να εκτοξεύουν αντικείμενα κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί δύο 20χρονοι, ένας 36χρονος και ένας 17χρονος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος για να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, απρόκλητη σωματική βλάβη και κατά περίπτωση για διακεκριμένες φθορές.

Ο ένας 20χρονος ποντιακής καταγωγής υποστήριξε πως «όταν είδα τον δήμαρχο στη συγκέντρωση και σκεπτόμενος πρόσφατες δηλώσεις του για την Τουρκία, μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, θόλωσα και του επιτέθηκα».

Ο 36χρονος γνώριμος στις αρχές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από την Θεσσαλόνίκη, ο 36χρονος έχει απασχολήσει στο παρελθόν την ΕΛ.ΑΣ για υποθέσεις  κλοπών αλλά και χαρτοκλοπής, καθώς φέρεται να «έχει αδυναμία στον τζόγο».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο  του 20χρονου, που έσπασε το παμπρίζ του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο Γιάννης Μπουτάρης, ο νεαρός δηλώνει ότι «παρασύρθηκε από το πλήθος, δεν το έκανε ηθελημένα» και προχώρησε σε αυτήν την πράξη.

Σημειώνεται πως ο Γιάννης Μπουτάρης έχει συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, προκειμένου να τοποθετηθεί για το θέμα. Την ίδια ώρα, έξω από το δημαρχείο της πόλης πολίτες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση συμπαράστασης για τον κ. Μπουτάρη.

Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία του προς την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αικατερίνη Μάτση, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί τη διενέργεια έρευνας από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνυση ποινικών ευθυνών τόσο για τους φυσικούς όσο και τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης.

Εκτός από τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, διερευνώνται τα αδικήματα που συνδέονται με τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια (184 του Π.Κ.) και της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος (186 του Π.Κ.).

Στην παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζητεί ακόμα να αξιοποιηθούν τα μέσα της τεχνολογίας για την ταυτοποίηση των δραστών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.

Μετά, δε, την παρέλευση του αυτοφώρου και μετά τον σχηματισμό δικογραφίας για τα ήδη ταυτοποιηθέντα- συλληφθέντα άτομα από την αστυνομία, όπως επισημαίνεται, η έρευνα πρέπει να αφορά τη συνέχιση των δικονομικών ενεργειών στο πλαίσιο πια προκαταρκτικής εξέτασης.

Μετά το πέρας της έρευνας, η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Πώς περιέγραψε την επίθεση ο Γιάννης Μπουτάρης

Στην κυριολεξία ο δήμαρχος φυγαδεύτηκε. Μεταφέρθηκε πρώτα στο δημαρχείο και από εκεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου διανυκτέρευσε προκειμένου να του γίνουν οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. «Αυτό που έζησα ήταν εφιαλτικό.

Όταν κάμποσοι και με χτυπούσαν παντού, σε όλο μου το σώμα, με μπουνιές, κλωτσιές, όλα. Δεν νομίζω να ήταν Πόντιοι. Άλλωστε με τους Πόντιους έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις. Έχω ορισμένες καθαρές καταστάσεις στο μυαλό μου για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία, αλλά δεν είμαι σε θέση και δεν θέλω να τις πω τώρα», δήλωσε προχθές το βράδυ στη Voria.gr από το νοσοκομείο ο Γιάννης Μπουτάρης.

Στις 10:30 χθες το πρωί πήρε εξιτήριο, έχοντας θλαστικό τραύμα στο γόνατο, ενώ ήδη είχε υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων.


σχετικα αρθρα