ΕΛΛΑΔΑ

Eurostat: Οι Έλληνες εγκαταλείπουν το πατρικό τους μετά την ηλικία των 30

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 22 Μαΐου 2018, 19:18 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2018, 21:55
Eurostat: Οι Έλληνες εγκαταλείπουν το πατρικό τους μετά την ηλικία των 30
Facebook Twitter Whatsapp

Αρκετοί άρχισαν να επιστρέφουν στις οικογένειές τους λόγω της κρίσης

Ακόμη και όταν τα παιδιά στη χώρα μας γίνονται άνδρες ,καθίστανται δηλαδή ενήλικοι, εξακολουθούν να διαμένουν για αρκετά ακόμη χρόνια στην οικογενειακή τους εστία αρνούμενοι να την εγκαταλείψουν μένοντας μόνοι ή με το ταίρι τους.

Η ανεξαρτητοποίηση έρχεται αρκετά αργά στην Ελλάδα. Όπως και σε άλλες χώρες του Νότου, εν αντιθέσει με τις αυτές του Βορρά της Ευρώπης όπου τα παιδιά εγκαταλείπουν το πατρικό τους ,μένοντας μόνα τους, λίγο μετά την ενηλικίωσή τους. Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μετά από έρευνα που διενήργησε η Eurostat στις Ευρωπαϊκές χώρες, εξετάζοντας τις ηλικίες με βάση της οποίες γίνεται η «έξοδος» των παιδιών από το σπίτι των γονέων τους.

Ωστόσο τα χρόνια της κρίσης το φαινόμενο πήρε ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας καθώς τα αγόρια εγκαταλείπουν ολοένα και σε μεγαλύτερη ηλικία  το πατρικό τους (μέσος ηλικίας 30,7 ετών),ενώ τα κορίτσια την εγκαταλείπουν 2,7 έτη νωρίτερα σε μέση ηλικία 28 ετών. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί νέοι και νέες που είχαν εγκαταλείψει το πατρικό τους να επιστρέφουν λόγω οικονομικών αναγκών σε αυτό.

Από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες σε ηλικίες άνω των 30 ετών εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία οι νέοι/ες στην Ιταλία, τη Σλοβακία, την ΠΓΔΜ, τη Μάλτα, και το Μαυροβούνιο. Αντιθέτως σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση κινούνται οι νέοι/ες στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Δανία, Λουξεμβούργο, Φιλανδία) όπου απογαλακτίζονται, εγκαταλείποντας, την πατρική τους εστία και μένοντας μόνοι από τα 21 τους χρόνια.