current views are: 8

1 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση14:08

Δίκτυο διαβούλευσης για την ανομία στα Πανεπιστήμια

Εντός Ιουνίου το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη

Δημοσίευση 14:08’

Εντός Ιουνίου το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη

Στη δημιουργία ενός Δικτύου Διαβούλευσης, το οποίο θα επιλαμβάνεται των προβλημάτων παραβατικότητας και ανομίας εντός των πανεπιστημίων, όταν αυτά θα διαπιστώνονται, καταλήγει η Επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Παιδείας για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, καθ. Νίκος Παρασκευόπουλος, συγκάλεσε σήμερα διευρυμένη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν ο Εισαγγελέας Εφετών Λάμπρος Τσόγκας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφία Μαυρίδου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τζιώνας, καθώς και ο διευθυντής ασφάλειας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χρ. Σεκαδάκης.

«Η Επιτροπή επιδιώκει να περατώσει τις εργασίες της εντός του Ιουνίου, οπότε και θα παραδώσει τα πορίσματά της», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος μετά το τέλος της σύσκεψης, εξηγώντας ότι στόχος των εργασιών της Επιτροπής ήταν «να εισφέρει γνώμες και προτάσεις προς τα Πανεπιστήμια και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, ώστε να προαχθεί η ευρυθμία στο ευρύτερο περιβάλλον των ακαδημαϊκών χώρων».

«Τα περισσότερα προβλήματα που άκουσε σήμερα η Επιτροπή δεν διαφέρουν από αυτά, τα οποία εντοπίζονται και σε άλλα πανεπιστήμια, αλλά τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, δηλαδή στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οπωσδήποτε έχουν και βαρύτερο πρόβλημα σε ορισμένους τομείς», είπε ο κ.Παρασκευόπουλος, μεταφέροντας ως κοινή διαπίστωση από τη συζήτηση ότι «για να έχουμε μία καλύτερη πανεπιστημιακή ατμόσφαιρα χρειάζεται περισσότερη συνεργασία όλων, των εκπαιδευτικών, των πανεπιστημιακών μεταξύ τους, αλλά και του πανεπιστημιακού κόσμου με τους υπόλοιπους, οι οποίοι επηρεάζουν την εικόνα και την εμφάνιση των θεμάτων, ακόμη και με τον Τύπο, με την Εισαγγελία, την αστυνομία, την Περιφέρεια, τον Δήμο και φαίνεται ότι όλοι θέλουν να συμβάλουν με κάποιον τρόπο». «Ένα μέρος του προβλήματος», παρατήρησε, «είναι ότι το να υπερτονίζουμε τα προβλήματα και να αγνοούμε ότι έχουμε και κάποια καλά στοιχεία στο ελληνικό πανεπιστήμιο, που όντως τα έχουμε».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν, σημείωσε: «Αυτά υπάρχουν από δεκαετές και αυτό το οποίο εμείς πιστεύουμε είναι ότι για να αντιμετωπιστούν θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ενεργειών και συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών. Δεν είναι προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα πανεπιστήμια. Σοβαρό πρόβλημα είναι οπωσδήποτε η διακίνηση ναρκωτικών όπου υπάρχουν πιάτσες σε πανεπιστημιακούς χώρους […] Το θέμα είναι πώς θα πετύχουμε το φαινόμενο αυτό να έχει μικρότερες διαστάσεις και δεν είμαστε και τόσο πολύ ουτοπικοί δεν πιστεύουμε ότι μπορεί γενικώς να μην υπάρχουν διαταράξεις στην πανεπιστημιακή ζωή σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να ελαχιστοποιηθούν και να μην επηρεάζουν την ακαδημαϊκή ζωή και την εκπαίδευση».

Ερωτηθείς εάν τίθεται ζήτημα αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο εξήγησε πως «η νομοθεσία πάντοτε επιδέχεται βελτιώσεων, αλλά αυτό το οποίο έχουμε διαπιστώσει είναι ότι η εμφάνιση του προβλήματος δεν έχει επηρεαστεί πολύ από νομοθετικές μεταβολές». Σε ό,τι αφορά την παρουσία της αστυνομίας εξέφρασε την άποψη πως «δεν αρκεί η αστυνόμευση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αυτό είναι δεδομένο, χρειάζεται συντονισμός δράσεων από πολλές κατευθύνσεις και από πολλούς φορείς […] σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσφέρει σε άλλες περιπτώσεις όμως δεν μπορεί να προσφέρει μόνη λύσεις σε κάποια ζητήματα που έχουν πολλές διαστάσεις».

Τα ειδικά προβλήματα στους πανεπιστημιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης εξέθεσαν ο Δήμαρχος, οι Πρυτάνεις και οι εκπρόσωποι Εισαγγελίας και Αστυνομίας.

«Αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα βίας και παραβατικότητας, κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, σημειώνοντας, πάντως πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει καλή συνεργασία του ΑΠΘ με τους τοπικούς φορείς, την εισαγγελία και την αστυνομία και «προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα, εφόσον το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι μία πανεπιστημιούπολη ανοιχτή, 350 στρέμματα στο κέντρο της πόλης και θέλουμε τη συνεργασία όλων».

«Έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα, π.χ. συμφωνήσαμε με τον ΟΚΑΝΑ να αλλάξει η σύνθεση των ατόμων που επισκέπτονται το κέντρο του ΟΚΑΝΑ στο ΑΧΕΠΑ, έτσι έχει βελτιωθεί η κατάσταση γύρω από την Πολυτεχνική Σχολή, που μας απασχόλησε τους προηγούμενους μήνες. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις προσπάθειες για να μειώσουμε όλα τα φαινόμενα στην πανεπιστημιούπολη», επισήμανε ο κ. Μήτκας, καλώντας και τα ΜΜΕ να συμβάλουν ώστε να περάσει μία θετική εικόνα ότι «το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν είναι κέντρο ανομίας είναι κέντρο δημιουργικής συνεύρεσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, καθημερινά, φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών, οι οποίοι δημιουργούν, ερευνούν, εκπαιδεύονται, παράγουν γνώση και πολιτισμό», και «σε πολύ δύσκολους καιρούς εξακολουθούμε να παίζουμε τον ρόλο μας και να στεκόμαστε ψηλά».

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που κατατέθηκαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ο πρύτανης διευκρίνισε: «Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μία ευρύτερη συνέργεια όλων των φορέων αλλά και όλων των πολιτικών φορέων, ότι η βία στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Δεν υπάρχει καλή, κακή, χρήσιμη βία. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει βία οποιαδήποτε μορφής μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά αυτός θα πρέπει είναι ο στόχος. Επίσης, θα πρέπει και ο νόμος όπως εφαρμόζεται στο σύνολο της επικράτειας να εφαρμόζεται και στα πανεπιστήμια».

«Σύμφωνα με τον νόμο», πρόσθεσε, «η αστυνομία μπορεί να εισέρχεται όταν τελείται κάποιο σοβαρό ποινικό αδίκημα, αλλά για θέματα της διακίνησης ναρκωτικών η Σύγκλητος έχει δώσει μία πάγια οδηγία στην εισαγγελία να χειριστεί το θέμα με όποιον τρόπο νομίζει, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να ζητά την γνώμη της Συγκλήτου, του πρυτανικού συμβουλίου, ή του πρύτανη και αυτό γίνεται και γι’ αυτό έχουμε και αποτελέσματα».

«Το δικό μας ΤΕΙ έχει κάποιες ιδιαιτερότητες γιατί βρίσκεται έξω από τον αστικό ιστό, βρίσκεται στη Σίνδο και έχει λίγο διαφορετικά προβλήματα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τζιώνας. «Προτείνουμε στο πλαίσιο της επιτροπής να μπορέσει να υπάρξει συνεργασία και συνέργεια όλων των φορέων, γιατί η παραβατικότητα δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την αστυνομία ή μόνο το πανεπιστήμιο, αλλά αφορά όλους τους κοινωνικούς φορείς», είπε.


σχετικα αρθρα