ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές - ΓΕΛ: Αυτές είναι οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2018, 07:30 / Ανανεώθηκε 8 Ιουνίου 2018, 13:20
Πανελλαδικές - ΓΕΛ: Αυτές είναι οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στα Μαθηματικά.

 

Άρχισαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων της χώρας, οι οποίοι ρίχνονται στη «μάχη» για μια θέση σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. 

Σήμερα, η αυλαία άνοιξε με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με τους υποψήφιους μαθητές να εξετάζονται σε ένα κείμενο του καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη για την παιδεία και την εκπαίδευση.

Το κείμενο με τις δύο αυτές θεματικές δημοσιεύθηκε το 2009 στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Δείτε τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Δείτε τις απαντήσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας

Η επιλογή του κειμένου ενός καταξιωμένου δασκάλου κρίνεται εξαιρετικά επιτυχής, με εμφανείς τις νοηματικές αρθρώσεις – λογικές ακολουθίες του, πράγμα που διευκολύνει την εξαγωγή περίληψης.

Οι ασκήσεις ήταν σχετικά εύκολα προσβάσιμες, με τις αναμενόμενες δυσκολίες.

Η παραγωγή λόγου απαιτούσε κατά κύριο λόγο, βιωματική προσέγγιση από την πλευρά των μαθητών, οι οποίοι κλήθηκαν να εκθέσουν τις απόψεις τους με βάση υλικό προσωπικής υφής και εμπειρίας από τη σχολική τους ζωή.

Στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στα Μαθηματικά.

Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).

Χθες, Πέμπτη, στη μάχη των εξετάσεων ρίχτηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, επίσης με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το θέμα το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι της Δ’ τάξης των Εσπερινών αφορούσε τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς το κείμενο στο οποίο εξετάστηκαν ήταν μία διασκευή του κειμένου «Απορρίμματα» του Κωστή Παπαγιώργη (Υπεραστικά, Καστανιώτης, 2014).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για τις Πανελλαδικές

Οι υποψήφιοι της Γ’ τάξης των ημερησίων ΕΠΑΛ εξετάστηκαν στο κείμενο «Το ζώο που έγινε Θεός», του Γιουβάλ Νόα Χαράρι (Yuval Noah Harari), ιστορικού, και κλήθηκαν να αναπτύξουν τις θέσεις τους σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με το οικοσύστημα.

Αύριο, 9 Ιουνίου οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) και στο διάστημα 12-21 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας. 

To newpost σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Ώθηση» θα δημοσιεύουν σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων τα θέματα, τις λύσεις, αλλά και σχολιασμό από έμπειρους καθηγητές.