Φόρο τιμής στη μνήμη των 27 κατοίκων του χωριού Σοκαρά που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές, στη θέση Σπηλιάρα ανήμερα της 17ης Αυγούστου 1944, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στο Σοκαρά σε μια σεμνή τελετή που οργανώνει ο δήμος Γόρτυνας. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης και της κατάθεσης στεφάνων, οι παραβρισκόμενοι θα ξεναγηθούν στην αίθουσα ιστορίας και μνήμης του Σοκαρά, όπου θα έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά το υλικό -φωτογραφικό και έντυπο- που έχει συγκεντρωθεί και αφορά τα γεγονότα της 17ης Αυγούστου 1944. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του φυλλαδίου για την ηρωική «Χαλκιαδογιώργαινα», το οποίο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Σήφη Κοσόγλου με τίτλο «Χαλκιαδογιώργαινα, η Εκάβη του Σοκαρά».


Το χρονικό της Σπηλιάρας
Το πρωί της 17ης Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους του Σοκαρά στο σχολείο. Ξεχώρισαν 26 Σοκαριανούς τους οποίους οι Γερμανοί έδεσαν πισθάγκωνα και τους οδήγησαν έξω από το χωριό, προς τη θέση «Σπηλιάρα». Ο Γιώργος Γιαννακάκης επιχείρησε κατά τη διαδρομή να δραπετεύσει όμως οι ναζί τον συνέλαβαν μέσα στον Σοκαρά και τον σκότωσαν επί τόπου δια ξυλοδαρμού. Το μεσημέρι το απόσπασμα έχει στηθεί στην «Σπηλιάρα» κι ένα-ένα τα 25 παλικάρια σωριάστηκαν στο έδαφος από τις γερμανικές ομοβροντίες των όπλων. Ο 27ος Σοκαριανός που εκτελέστηκε ήταν ο Γιώργος Κυριακάκης που δολοφονήθηκε με μαρτυρικό και απάνθρωπο τρόπο από τους ναζί, επειδή στο σπίτι του βρέθηκαν κρυμμένα όπλα. Οι Γερμανοί στην συνέχεια άνοιξαν έναν ομαδικό τάφο και πέταξαν μέσα και τους 27 εκτελεσθέντες, μαζί με ένα σκύλο.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για το φυλλάδιο που θα παρουσιαστεί και θα έχει ως πρωταγωνίστρια την «Χαλκιαδογιώργαινα», η οποία ήταν η μάνα που έχασε τον άνδρα της και τα πέντε της αγόρια από τη δολοφονική μανία των κατακτητών στα τραγικά γεγονότα της 17ης Αυγούστου 1944, με συνέπεια να μετατραπεί η ίδια σε ένα «ζωντανό θύμα» της τραγωδίας αυτής.