current views are: 5

15 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση20:20

App4Refs: Μία εφαρμογή για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Αθήνα

Πρόκειται για δωρεάν εφαρμογή στο κινητό

Δημοσίευση 20:20’

Πρόκειται για δωρεάν εφαρμογή στο κινητό

Το «App4refs», μια εφαρμογή που συμβάλλει στην ενσωμάτωση των προσφύγων στο περιβάλλον της Αθήνας δημιούργησε το ίδρυμα ACSAR στην Βαρκελώνη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Unintegra Project σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το ΕΚΠΑ. Πρόκειται για μία δωρεάν εφαρμογή στο κινητό που σκοπό έχει να βοηθήσει τους πρόσφυγες που ζουν στην Αθήνα να ενταχθούν και να ενσωματωθούν ευκολότερα σε αυτήν.

Ο Τζόρντι Τόιρα, συντονιστής του Unintegra Project μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγεί τη χρησιμότητα του «App4Refs»: «Σε πρώτο στάδιο αφορά τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Αθήνα, ωστόσο σχεδιάζουμε να το αναπτύξουμε και σε άλλες περιοχές. Πιστεύουμε ότι θα πετύχει. Για πρώτη φορά έχει σχεδιαστεί μία εφαρμογή για πρόσφυγες με τη συμμετοχή της ίδιας της προσφυγικής κοινότητας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους και τις προτάσεις τους. Θεωρούμε ότι αυτή η εφαρμογή είναι διαφορετική από άλλες και θα είναι αρκετά χρήσιμη καθώς σχεδιάστηκε όπως προανέφερα από μελλοντικούς χρήστες τις με αποτέλεσμα να βασίζεται στις ανάγκες τους. Ακόμη, θεωρούμε ότι πρόκειται να σημειώσει επιτυχία διότι στηρίζεται σε εικόνες και σύμβολα αποφεύγοντας προβλήματα με τη γλώσσα, που μιλάει ο καθένας. Επιπλέον είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί, καθώς δεν χρειάζονται περισσότερα από τρία ‘’κλικ”».

Η εφαρμογή αυτή παρέχει πληροφορίες στους πρόσφυγες, ενημερώνοντάς τους για τους τρόπους που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές τους ανάγκες όταν φθάνουν στην Αθήνα, όπως ιατρικά κέντρα, φαγητό και ρουχισμό καθώς επίσης και πολιτιστικές δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά τους ενημερώνει για τα κέντρα εκπαίδευσης που υπάρχουν, καθώς επίσης και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που τους εξυπηρετούν ανάλογα με τον προορισμό τους, λειτουργώντας σαν GPS. «Για εμάς αυτή η εφαρμογή ήταν ένας τρόπος να φέρουμε τους πρόσφυγες σε επαφή με τους ντόπιους», τονίζει ο κ. Τόιρα και συμπληρώνει «ο σκοπός αυτής της εφαρμογής είναι διπλός. Από τη μία πλευρά να βοηθήσει τους πρόσφυγες να βρίσκουν αυτά που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους, αλλά και να συμβάλλει στην ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική ζωή της πόλης. Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει μία δοκιμαστική εφαρμογή για το καλοκαίρι και τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει κανονικά. Είναι ένα ολοκαίνουριο πρότζεκτ που όσοι πρόσφυγες διαθέτουν ένα smartphone, θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, όχι μόνο ως μέσο επικοινωνίας αλλά κι ως μέσο ενσωμάτωσης στην κοινωνία». Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Unintegra παρέχει υποστήριξη σε μετανάστες και πρόσφυγες τρίτων χωρών, υπάγεται στο ίδρυμα ACSAR και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα