current views are: 5

20 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση14:39

Το 2017 σε αριθμούς για το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Διαρκής μέριμνα του Ιδρύματος είναι η συνεργασία με κοινωφελείς οργανισμούς και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με σκοπό τη διεύρυνση του κοινωνικού αντικτύπου των δράσεων του και τη διασφάλιση του πολλαπλασιαστικού οφέλους στη αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων.

Δημοσίευση 14:39’

Διαρκής μέριμνα του Ιδρύματος είναι η συνεργασία με κοινωφελείς οργανισμούς και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με σκοπό τη διεύρυνση του κοινωνικού αντικτύπου των δράσεων του και τη διασφάλιση του πολλαπλασιαστικού οφέλους στη αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων.

Με περισσότερους από 169 φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών συνεργάστηκε το 2017 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Όπως αναφέρεται στον Απολογισμό Έργου του 2017, το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, υποστήριξε πλήθος πρωτοβουλιών και συνέχισε τα ετήσια προγράμματά του που το ίδιο σχεδιάζει και προκηρρύσει κάθε χρόνο.

Ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων, νέοι ερευνητές και ερευνήτριες, αλλά και ανερχόμενοι πολιτιστικοί διαχειριστές διαμορφώνουν το ψηφιδωτό των 110.000 ατόμων που επωφελήθηκαν από τις δράσεις που χρηματοδότησε το Ίδρυμα το 2017.  Διαρκής μέριμνα του Ιδρύματος είναι η συνεργασία με κοινωφελείς οργανισμούς και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με σκοπό τη διεύρυνση του κοινωνικού αντικτύπου των δράσεων του και τη διασφάλιση του πολλαπλασιαστικού οφέλους στη αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων.

Όπως αναφέρεται στον απολογισμό έργου το πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης «Μαθαίνουμε Παρέα» για δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, το οποίο μετρά 5 έτη υλοποίησης με τη συμμετοχή 97 σχολείων και 4.081 μαθητών, είναι μια ενδεικτική πρωτοβουλία.

Από το σχολικό έτος 2017-2018 το πρόγραμμα έχει πλέον πανελλαδική εμβέλεια δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν σε καινοτόμες και βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν το πνεύμα συνεργασίας και ενισχύουν τη δημιουργικότητα.

Επίσης, μέσω του ετήσιου προγράμματος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών υποτροφιών, 146 σπουδαστές έλαβαν οικονομική ενίσχυση για την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στον τομέα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το Ίδρυμα στήριξε για δεύτερη χρονιά το ετήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ίνοντας την ευκαιρία σε 49 καθηγητές Φυσικής από όλη την Ελλάδα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες με τις οποίες θα είναι σε θέση να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους.

Το 2017 σε αριθμούς:
– 110.000 άτομα επωφελήθηκαν από δράσεις που χρηματοδότησε το Ίδρυμα
– 169 φορείς έλαβαν χρηματοδότηση για τις δράσεις τους
– 5.700 μαθητές και μαθήτριες και 640 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα
– 210 υποτροφίες χορηγήθηκαν σε νέους και νέες που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
– 50.800 άτομα ωφελήθηκαν από προγράμματα νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
– 3.900 άτομα έλαβαν βοήθεια μέσω παροχής βασικών αγαθών (τρόφιμα, θέρμανση κ.α.)
– 7.300 άτομα υποστηρίχθηκαν από προγράμματα κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης
– 13.000 άτομα επισκέφθηκαν το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα
– 12 θέσεις εργασίας σε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών υποστηρίχθηκαν μέσω των χρηματοδοτήσεων του Ιδρύματος

Μέσω του προγράμματος «Μικροί Μουσικοί» σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση δίνει την ευκαιρία κάθε χρόνο σε 30 παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες να καλλιεργήσουν τη μουσική παιδεία τους και να εξελίξουν το ταλέντο τους. Επίσης 741 μαθητές της Λέσβου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» το οποίο υλοποιήθηκε σε συνέχεια του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που προσέλκυσε το περασμένο έτος πάνω από 5.000 επισκέπτες. Στον τομέα της μουσικής το Ίδρυμα Λάτση υποστήριξε επίσης το νεοσύστατο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Οι νέοι της Όπερας» το οποίο στηρίζει καλλιτέχνες στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής διαδρομής τους προκειμένου να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες στη λυρική τέχνη.

Η κορωνίδα των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος το 2017 στον χώρο της μουσικής ήταν η χρηματοδότηση της δημιουργίας και της λειτουργία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων η οποία αποσκοπεί στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών 18-30 ετών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο.

Τέλος, άλλη μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση είναι το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» το οποίο υλοποιήθηκε το 2017 με τη συγχρηματοδότηση 4 κοινωφελών ιδρυμάτων και με στόχο τη στήριξη φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών για την υλοποίηση πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος στην αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού το Ίδρυμα υποστήριξε δράσεις με θέμα την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία.