current views are: 13

23 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση06:31

Εικοσιπέντε βιασμοί ανηλίκων το πρώτο εξάμηνο του έτους – Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ

Οι πρόσφατες περιπτώσεις που ήρθαν στην επιφάνεια, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς δεκάδες είναι εκείνες που δεν αποκαλύπτονται ποτέ.

Δημοσίευση 06:31’

Οι πρόσφατες περιπτώσεις που ήρθαν στην επιφάνεια, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς δεκάδες είναι εκείνες που δεν αποκαλύπτονται ποτέ.

Λίγες μέρες μετά τις φρικτές αποκαλύψεις με τα περιστατικά βιασμών ανήλικων παιδιών από τους γονείς τους σε Λέρο και Ζάκυνθο που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και ανέδειξαν την παντελή απουσία του κράτους πρόνοιας, το Newpost, αποκαλύπτει τα στοιχεία της απόλυτης φρίκης που αφορούν περιπτώσεις βιασμών, ασέλγειας και αποπλανήσεων.

Οι πρόσφατες περιπτώσεις που ήρθαν στην επιφάνεια, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς δεκάδες είναι εκείνες που δεν αποκαλύπτονται ποτέ, με τα θύματα να βιώνουν σιωπηλά τις επιπτώσεις των κακοποιήσεων και τα χρόνιες «χαρακιές» που αφήνουν στο σώμα και στην ψυχή τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Newpost, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2018, έχουν καταγραφεί 25 βιασμοί ανήλικων, 25 απόπειρες, ενώ έχουν εξιχνιαστεί ακόμη 25 περιπτώσεις. Το πιο φρικιαστικό από όλα, είναι το γεγονός, πως από τους 48 βιασμούς, στις 11 περιπτώσεις, δράστες ήταν ανήλικα παιδιά. Την φρίκη του βιασμού από τρείς άνδρες οι οποίοι είχαν σεξουαλική επαφή μαζί της από τα 6 της μόλις χρόνια, βίωνε μια κοπέλα στην Κατερίνη. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2017.Το άτυχο κορίτσι γινόταν έρμαιο των αρρωστημένων ορέξεων των ανδρών κορίτσι βιαζόταν ομαδικά ή κατά μόνας, από τους 3 άνδρες με τον 50χρονο πατέρα της, όλοι Ελληνικής υπηκοότητας, να την πηγαίνει στα προκαθορισμένα σημεία και να λαμβάνει το προσυμφωνημένο ποσό. Το δράμα της είχε ξεκινήσει από το 2008 στην τρυφερή ηλικία των 6 ετών και συνεχίστηκε έως και το 2014 όταν και συμπλήρωσε τα 12 της.

Το 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία, θύματα βιασμού έπεσαν 156 άτομα, εκ των οποίων 73 ήταν ανήλικα παιδιά, ενώ 31 δράστες ήταν επίσης ανήλικοι. Εκείνη την περίοδο είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη της χώρας, η περίπτωση βιασμού μιας 14χρονης στην Κάλυμνο από έναν 67χρονο. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση κατηγορείται ο πατέρας του άτυχου παιδιού, πως το έκανε έναντι πέντε και δέκα ευρώ τη φορά, από την τρυφερή ηλικία των 11 ετών. Οι δυο άνδρες οδηγήθηκαν στις φυλακές όπου αναμένουν να οριστεί τακτική δικάσιμος. Μάλιστα ο πατέρας την ανήλικης, που πλέον ζει σε ίδρυμα, είχε μιλήσει αποκλειστικά στο Newpost και είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας μάλιστα πως το γεγονός αυτό τον είχε φέρει στα όρια της αυτοκτονία. Το 2016 κατεγράφησαν 155 βιασμοί, εκ των οποίων 64 σε βάρος ανηλίκων, οι ανήλικοι δράστες ήταν 23. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η περίπτωση ενός 16χρονου Πακιστανού που είχε πέσει θύμα άγριου βιασμού στο χώρο κράτησης ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων, στο hot spot της Μόριας, από τέσσερις 17χρονους ομοεθνείς του, είχε σοκάρει την κοινωνία της Λέσβου. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι συλληφθέντες ενήργησαν από κοινού και χρησιμοποίησαν απειλές και σωματική βία σε βάρος του ομοεθνή τους τον ανάγκασαν να υποκύψεις στις αρρωστημένες ορέξεις τους. Μάλιστα οι βιαστές του άτυχου 16χρονου, δεν δίστασαν να καταγράψουν σε βίντεο τις πράξεις τους.

Το 2015, είχαν καταγραφεί 122 βιασμοί, εκ των οποίων 55 σε βάρος ανηλίκων.

Όπως δηλώνει η Κωνσταντίνα Κωστάκου, ψυχολόγος του τμήματος ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας, «Το 95% των δραστών είναι οικείο πρόσωπο του θύματος, μάλιστα στο 50% εξ΄ αυτών, είναι γονιός, πατριός ή ακόμη και παππούς. Το υπόλοιπο 45% των περιπτώσεων, βιαστές είναι γείτονες, προπονητές, ακόμη και δάσκαλοι».

Αξίζει να σημειωθεί πως το 70% των ανήλικων θυμάτων βιασμού, δεν αποδέχονται την κακοποίησή τους, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων, προτού πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, πέφτουν αρχικά θύματα ψυχολογικής και λεκτικής βίας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, οι δράστες είναι τα ίδια άτομα, που αφού συλλαμβάνονται, στην συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι και συνεχίζουν…απρόσκοπτοι την αρρωστημένη δράση τους. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, διαπιστώθηκαν 17 περιπτώσεις ασέλγειας. Τον Φεβρουάριο του 2018, αναστάτωση είχε προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Ρόδου, η αποκάλυψη πως ένας 52χρονος οικοδόμος ασελγούσε επί σειρά μηνών σε βάρος δυο ανήλικων κοριτσιών. Ο δράστης εκμεταλλευόμενος την φιλική του σχέση με τους γονείς του ενός παιδιού πήγαινε στο σπίτι της και την έπαιρνε για βόλτα ή για καφέ, εκμεταλλευόμενος επίσης το γεγονός ότι διέθετε δύο άλογα και το κορίτσι αγαπούσε την ιππασία, ενώ την έμαθε να οδηγεί αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα. Στην πορεία γνώρισε και την δεύτερη ανήλικη. Όπως καταγγέλθηκε, με απειλές σε βάρος των ιδίων ή των μελών της οικογενείας τους, τις μετέφερε με το όχημά του σε διάφορες ερημικές τοποθεσίες, όπως, στους πρόποδες του λόφου Φιλερήμου στην Ιαλυσό, σε ερημική τοποθεσία στην παραλία της Ιαλυσού, στο δάσος του Αγίου Σουλά στην Σορωνή ή στην περιοχή της Φάτνης Σαλάκου. Ο 52χρονος ανάγκαζε τα κορίτσια, να γδύνονται μέσα στο αμάξι του και να ασελγεί σε βάρος τους, Μάλιστα κατέγραφε τις πράξεις του στο κινητό του τηλέφωνο. Το 2017, είχε καταγραφεί 49 περιπτώσεις ασέλγειας, το 2016 50, ενώ το 2015, καταγράφηκαν 40 περιπτώσεις ασέλγειας. Τον Μάιο του 2018, ένας 80χρονος ιερέας συνελήφθη στο Βόλο, καθώς διαπιστώθηκε πως είχε ασελγήσει τουλάχιστον πέντε φορές σε βάρος μιας 11χρονης από την Βουλγαρία. Μάλιστα ο…δίχως όσιο ιερέας, είχε συνάψει και ερωτική σχέση με την 3οχρονη μητέρα του ανήλικου κοριτσιού.

Δεκάδες είναι και οι περιπτώσεις ανήλικων παιδιών. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2018, έχουν αποκαλυφθεί 33 περιπτώσεις, το 2017 ήταν 84.

Κατηγορία αποπλάνησης στοιχειοθετείται σύμφωνα με τον νομοθέτη και με βάση το άρθρο 339 του ποινικού κώδικα, για « Όποιον ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο νεότερο από 15 ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη».

Αίσθηση είχε προκαλέσει στην Κέρκυρα η αποπλάνηση ενός 13χρονου αγοριού, από μια 36χρονη γυναίκα, φίλη της μητέρας του, που τον έπεισε να συμμετάσχει σε ερωτικό τρίγωνο με τον σύντροφό της ηλικίας 42 ετών, τον Μάιο. Αρχικά ο ανήλικος αρνήθηκε, αλλά η πίεση της 36χρονης ήταν τόσο μεγάλη, που κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του. Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος ο ανήλικος μια ημέρα μετά την πράξη σε έναν θείο του και εκείνος με την σειρά του ενημέρωσε τις αρχές που συνέλαβε το ζευγάρι. Το 2016, αποπλανήθηκαν 106 παιδιά, ενώ το 2015 άλλα 78.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι βιασμοί, οι αποπλανήσεις και οι ασέλγειες σε βάρος ανήλικων παιδιών, ήταν περισσότερες κατά το παρελθόν, αλλά δεν γίνονταν γνωστές οι περιπτώσεις, υπό τον φόβο του στιγματισμού του θύματος από τον κοινωνικό περίγυρο.


σχετικα αρθρα