current views are: 6

25 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση17:31

Η συμφωνία με τους δανειστές φέρνει προσλήψεις στην ΑΑΔΕ

Πόσοι και πότε θα προσληφθούν σε εφορίες και τελωνεία

Δημοσίευση 17:31’

Πόσοι και πότε θα προσληφθούν σε εφορίες και τελωνεία

Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για καθιέρωση από το 2019 της αναλογίας μία αποχώρηση ανά μία πρόσληψη στο Δημόσιο, ευνοϊκότερα, όσον αφορά την αύξηση προσωπικού, είναι τα πράγματα για τη φορολογική διοίκηση. Και αυτό γιατί η συμφωνία προβλέπει ακόμη περισσότερες προσλήψεις ώστε να καλυφθεί η υποστελέχωση των εφοριών, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων τα χρόνια της κρίσης και του ουσιαστικού παγώματος των προσλήψεων.

Σύμφωνα με το κείμενο συμφωνίας, για τη μεταμνημονιακή εποπτεία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές, το προσωπικό στις εφορίες θα πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να βελτιωθεί η είσπραξη των φόρων, η υποχρεωτική επίδοση υψηλών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων  (3,5% του ΑΕΠ πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό του κράτους για 5 συνεχή χρόνια), η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κλπ.

Σήμερα το προσωπικό του φορο-εισπρακτικού και φορο-ελεγκτικού μηχανισμού που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αριθμεί κάτω από 10.000 υπαλλήλους όταν πριν από λίγα χρόνια ξεπερνούσε τις 13.000.

Στο κείμενο της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εκτελεστούν στη φορολογική διοίκηση ορίζεται ότι εκτός της αύξησης της χρηματοδότησης  της ΑΑΔΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει τα ερχόμενα δύο χρόνια σε μπαράζ προσλήψεων μονίμου προσωπικού σε εφορίες και τελωνεία ορίζοντας μάλιστα ότι αυτό δεν θα πρέπει να υπολείπεται από 13.322 υπαλλήλους.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι έως το τέλος της φετινής χρονιάς θα πρέπει να προσληφθούν στις εφορίες και τα τελωνεία τουλάχιστον 2.500 μόνιμοι υπάλληλοι φτάνοντας συνολικά τους 12.000.

Το 2019 ο αριθμός τους θα πρέπει να αυξηθεί με επιπλέον 500 μονίμους υπαλλήλους και έως τα μέσα του 2021 ο αριθμός τους να φτάσει τους 13.322. Στον αριθμό των νέων προσλήψεων, στο κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές ορίζεται ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων ο οποίος θα πρέπει επίσης να υπερκαλύπτεται.


σχετικα αρθρα