current views are: 10

30 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση05:41

Αυτοδιοίκηση: Απαράδεκτη η σύνδεση της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ με το προσφυγικό

Τι δηλώνει ο δήμαρχος Σάμου στο Newpost

Δημοσίευση 05:41’

Τι δηλώνει ο δήμαρχος Σάμου στο Newpost

Δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό.

Μιλώντας στο Newpost.gr, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύνδεση της αναστολής του ΦΠΑ με το μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας ότι πρόκειται για δικαίωμα και όχι προνόμιο.

«Ο νησιωτικός ΦΠΑ είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, ενώ η αύξησή του παραβιάζει την ανάπτυξη, την αναλογικότητα και τους κανόνες ίσης μεταχείρισης σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι αρμόδιες αρχές του νησιού στα ευρωπαϊκά όργανα για το επίμαχο θέμα.

«Οποιαδήποτε  σύνδεση της αναστολής του ΦΠΑ με το μεταναστευτικό θεωρείται από εμάς απαράδεκτη, παρότι μας δίνει ζωτικό χρόνο να κερδίσουμε την προσφυγή μας στα όργανα της Ευρώπης» υπογράμμισε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι «ήταν μια απόφαση που θα έπρεπε να έχει ληφθεί από καιρό» επαναλαμβάνοντας ότι «είναι μια επιλογή που θα έπρεπε να είναι αποσυνδεόμενη από το προσφυγικό»

Τέλος, χαρακτήρισε την σημερινή πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ως ένα «θετικό βήμα».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερά ο κ. Αλέξης Τσίπρας  από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στα πέντε νησιά του  ανατολικού Αιγαίου -Σάμο, Λέσβο, Κω, Χίο, Λέρο- τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό, η ρύθμιση θα έχει ορίζοντα ζωής όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας μάλιστα ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, λέγοντάς του η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.  

Μετά τις ανακοινώσεις, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και την ενημέρωσε για την απόφασή του. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα πέντε νησιά του Αιγαίου στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η κ. Καλογήρου σημειώνει πως οι ευρωπαϊκοί πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου, το διάστημα 2021-2027 θα ανέλθουν σε 660 εκατ. ευρώ. «Μου γνωστοποίησε ότι αποφασίστηκε στο ίδιο πλαίσιο οι ευρωπαϊκοί πόροι για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, αυξάνονται στο ποσό των 660 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πατούλης: Να μη λειτουργεί ως «αντίδωρο» της Ευρώπης στην Κυβέρνηση ο μειωμένος ΦΠΑ

Για μια «θετική» εξέλιξη κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ωστόσο υπενθύμισε ότι το μέτρο αυτό αποτελούσε στο πρόσφατο παρελθόν πρόταση προς την κυβέρνηση και ότι είχε υποβληθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Επανέλαβε δε, ότι και στην Ελλάδα η νησιωτικότητα πρέπει να στηρίζεται με συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές, τονίζοντας ότι η αύξηση της φορολογίας δεν είναι αναπτυξιακό μέτρο.


σχετικα αρθρα