ΕΛΛΑΔΑ

Εικοσιτέσσερις συλλήψεις σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Μενίδι - Εντόπισαν ναρκωτικά και βαρύ οπλισμό

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2018, 13:34 / Ανανεώθηκε 30 Ιουνίου 2018, 13:34
Εικοσιτέσσερις συλλήψεις σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Μενίδι - Εντόπισαν ναρκωτικά και βαρύ οπλισμό
Facebook Twitter Whatsapp

Το κύκλωμα είχα «στρατολογήσει» τοξικοεξαρτημένο άτομο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα άρτιο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που δραστηριοποιούνταν στο Μενίδι, το  Μαρούσι και της Νίκαιας, με την σύλληψη 24 μελών της σπείρας, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ μετά από στοχευμένες έρευνες σε σπίτια στο «σκληρό πυρήνα» των γκέτο των Ρομά, σε Αυλίζα και Αγία Σωτήρα.

Συνελήφθησαν 24 άτομα μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά μέλη, ηλικίας από 20 έως 71 ετών. Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τα ξημερώματα έως και το απόγευμα της Παρασκευής, συμμετείχαν  πάνοπλοι άνδρες της ασφάλειας, της ΟΠΚΕ , της ΕΚΑΜ και της ΔΙ.ΑΣ. Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγιναν έρευνες σε σπίτια στη Νίκαια, το Κορωπί, της Βούλας του Αμαρουσίου και της Πάτρας.

Η δράση των μελών του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, χωριζόταν σε δυο επίπεδα.

Η πρώτη υποομάδα δραστηριοποιούνταν κυρίως εντός των καταυλισμών της Αυλίζας και της Αγίας Σωτήρας και διέθετε σφιχτή οργάνωση και ιεραρχία, διακριτούς ρόλους και εφάρμοζε σε μέγιστο βαθμό κανόνες επικοινωνίας, με σκοπό να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός και η εξάρθρωση της. Τα μέλη της νομάδας διέθεταν  σπίτια, ως καβάτζες, στα οποία αποθήκευαν τα ναρκωτικά . Η διάθεση των ναρκωτικών ουσιών, ηρωίνη, κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη, πραγματοποιούνταν κυρίως από σπίτι, που βρισκόταν σε ύψωμα  προκειμένου τα μέλη της οργάνωσης να έχουν τον πλήρη οπτικό έλεγχο της περιοχής.

Μάλιστα το κύκλωμα είχα «στρατολογήσει» τοξικοεξαρτημένο άτομο που  προμηθευόταν παράνομα ποσότητες ναρκωτικών χαπιών έναντι αυξημένου τιμήματος ή μέσω πλαστών συνταγών, τα οποία και παρέδιδε στην εγκληματική οργάνωση παίρνοντας ως αντάλλαγμα ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης.

Η  δεύτερη υποομάδα είχε ως αρχηγό αλλοδαπό και η δράση της επεκτεινόταν και εκτός Δυτικής Αττικής, τόσο στην περιοχή της Νίκαιας, όσο και στην περιοχή του Αμαρουσίου. Επίσης, διέθετε δύο σπίτια – καβάτζες στα οποία διέμεναν άτομα με διττό ρόλο τόσο του φύλακα όσο και του μεταφορέα – διακινητή, οι οικίες αυτές βρισκόταν σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής και με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους.

Στις κατ' οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

847,2 γραμμάρια ηρωίνης,

486,2 γραμμάρια κοκαΐνης,

10.762 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

1.113 ναρκωτικά δισκία,

τέσσερα πιστολιά και περίστροφο,

δύο χειροβομβίδες αμυντικού τύπου,

τρεις κυνηγητικές καραμπίνες,

δυο αεροβόλα όπλα,

εκατόν είκοσι τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

93.270 ευρώ,

επτά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,

τέσσερις πλάστες σφραγίδες ιατρών,

δεκαοκτώ ζυγαριές ακρίβειας

διάφορα κοσμήματα.