Σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο της αποκομιδής απορριμμάτων και της μεταφοράς τους στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης θα προχωρήσει ο δήμος Χαλκηδόνας, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η σύμβαση που θα υπογραφεί θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2011, ενώ εγκρίθηκε πίστωση ύψους 442.395 ευρώ.

Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Παναγιώτης Δαϊκούδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο δήμος οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση γιατί ο εξοπλισμός για την αποκομιδή των απορριμμάτων που είχε στην διάθεση του ήταν απαρχαιωμένος και συχνά τα οχήματα παροπλίζονταν λόγω μηχανικών βλαβών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ένα από τα απορριμματοφόρα ήταν τόσο παλιό που δεν μπορούσε να διανύσει τα 75 χιλιόμετρα μέχρι τον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης και εναπόθετε τα σκουπίδια σε παράνομες χωματερές. Ο κ. Δαϊκούδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από τις αρχές του 2012 οπότε και λήγει η σύμβαση με τον ιδιώτη, ο δήμος να προχωρήσει σε αποκομιδή με δικά του μέσα.

Επίσης, ο δήμος προχώρησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επικαλούμενος έλλειψη προσωπικού και τη λήξη της μίσθωσης οχημάτων στην απευθείας ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες Κουφαλίων και Αγίου Αθανασίου στην εταιρία «Ελληνική Ανακύκλωση ΑΕΒΕ». Η σύμβαση αφορά το διάστημα από 16 Αυγούστου έως 15 Οκτωβρίου και εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 152.550 ευρώ.

Εξάλλου, αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του δήμου Λαγκαδά να προκηρύξει τον Σεπτέμβριο διαγωνισμό για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη. Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ με ανακοίνωση της κάλεσε τον δήμαρχο Λαγκαδά να ανακαλέσει και προσθέτει ότι η επιλογή αυτή έχει στόχο την υπηρέτηση των επιχειρηματικών -εργολαβικών συμφερόντων και την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Αναστασιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για την καθαριότητα στον δήμο και υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες, αναγκάζονται να κάνουν αποκομιδή. «Αν μου φέρουν 100 μόνιμους υπαλλήλους θα σταματήσω τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
TAGS