ΕΛΛΑΔΑ

Φρένο στις επιθέσεις κατά εφοριακών με βαριές τιμωρίες

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 04:23 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 15:56
Φρένο στις επιθέσεις κατά εφοριακών με βαριές τιμωρίες
Facebook Twitter Whatsapp

Αντιμέτωποι ακόμη και με προφυλάκιση οι παραβάτες

Στη νομοθέτηση διάταξης με την οποία θα χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις  που ασκούν  ελεγχόμενοι φορολογικά καταστηματάρχες  και επιτηδευματίες σε βάρος των ελεγκτών της Εφορίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους προχωρεί  σύντομα το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα θα λαμβάνονται νομικά μέτρα προστασίας για όσους ελεγκτές της ΑΑΔΕ διενεργούν φορολογικούς ελέγχους καθώς, εκτός από βιαιοπραγίες σε βάρος τους από ασυνείδητους καταστηματάρχες , έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μηνύσεις από τους ελεγχόμενους ως μέσο τρομοκράτησης.

Χαρακτηριστικά είναι  πρόσφατα αλλά και παλαιότερα παραδείγματα βίαιης παρεμπόδισης των φορολογικών ελέγχων από καταστηματάρχες ακόμη και με ξυλοδαρμούς (βλέπε ιδιοκτήτη σουβλατζίδικου στην Κοζάνη και πέρυσι από επιχειρηματία στην Πάτμο ), «φουσκωτούς» διαφόρων νυχτερινών κέντρων και παμπ (βλέπε Μύκονο) αλλά και από επαγγελματίες του ίδιου κλάδου που σπεύδουν για την προστασία παραβατών συναδέλφων τους, όπως συνέβη πέρυσι στην ΄Υδρα.

Ήδη ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή κάλεσε όλους τους βουλευτές να συμπράξουν στην ψήφιση νόμου για την νομική προστασία των φορο-ελεγκτών.

Με τον νόμο  που θα  χαρακτηρίζει την παρεμπόδιση των φορο-ελέγχων ως ιδιώνυμο αδίκημα οι παραβάτες θα οδηγούνται αυτεπαγγέλτως και με συνοπτικές διαδικασίες στο αυτόφωρο και θα είναι αρκετά ευκολότερη η προφυλάκισή τους αλλά και βαρύτερες οι ποινικές κυρώσεις σε βάρος τους.

Ουσιαστικά με τη θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος για επιθέσεις σε βάρος των εφοριακών, οι τελευταίοι εξισώνονται νομικά με τις συνέπειες που έχουν όσοι ασκούν επιθέσεις ή απειλές σε βάρος αστυνομικών.