<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΕΛΛΑΔΑ

Airbnb: «Θέμα ημερών» το μητρώο μισθωμένων ακινήτων

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2018, 15:23 / Ανανεώθηκε 18 Ιουλίου 2018, 22:49
Airbnb: «Θέμα ημερών» το μητρώο μισθωμένων ακινήτων
Facebook Twitter Whatsapp

Τα κρεβάτια που μισθώνονται στην Αθήνα είναι περίπου όσα οι κλίνες των ξενοδοχείων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής (για πλατφόρμες τύπου Airbnb), που θα συμβάλλει στη διαδικασία φορολόγησης των.

Για το θέμα της οικονομίας του διαμοιρασμού (Sharing Economy), φορείς του κλάδου του τουρισμού και των ακινήτων καταθέτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις απόψεις τους για το μοντέλο, που αφενός μεν προσελκύει επιπλέον επισκέπτες στη χώρα μας, αφετέρου έχει πυροδοτήσει σειρά αντιδράσεων για την αλματώδη αύξηση των τιμών στα ακίνητα τουριστικών περιοχών.

Ξενοδοχειακό επιμελητήριο: Ανεξέλεγκτο φαινόμενο

Για ανεξέλεγκτο φαινόμενο με παρενέργειες στη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, στη δράση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά και με κόστος στις υποδομές της χώρας κάνει λόγο στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός. «Πλέον δεν μπορεί να μιλάμε για οικονομία διαμοιρασμού, όταν εταιρίες αλλά και φυσικά πρόσωπα διαχειρίζονται 300 και 400 σπίτια», σημειώνει ο κ. Βασιλικός.

Διαβάστε επίσης: 

«Μυστικοί» εφοριακοί «εισβάλουν» στα σπίτια της Airbnb!
 

«Άλλο να ενοικιάζεις για ένα μήνα τον χώρο που μένεις και άλλο να έχεις στήσει μια επιχείρηση που διαχειρίζεται διαμερίσματα, προσφέροντας ξενοδοχειακές υπηρεσίες και μάλιστα με άλλους όρος φορολόγησης και υποχρεώσεων που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση και την ασφάλεια της εγκατάστασης».

Μάλιστα ο κ. Βασιλικός δεν είναι αρνητικός ακόμα και στην προοπτική της μη φορολόγησης ενός ακινήτου, που μισθώνεται για ένα μήνα, προκειμένου ο μισθωτής και ιδιοκτήτης να ανταπεξέλθει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Πλέον το «επικοινωνιακό μότο» της οικονομίας διαμοιρασμού, «έλα να ζήσεις σαν ντόπιος», δεν υφίσταται, τονίζει ο κ. Βασιλικός, αφού πλέον σε περιοχές, όπως την Πλάκα, το Κουκάκι, τη Σαντορίνη, ντόπιοι δεν υπάρχουν, καθώς η πλειονότητα έχει διαθέσει τα ακίνητα τους στις πλατφόρμες ενοικίασης.

Στην Αθήνα είναι χαρακτηριστικό ότι 14.000 ακίνητα προσφέρονται στην πλατφόρμα της Airbnb, που αν υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο διαθέτουν 3 κρεβάτια, τότε μιλάμε για 26.000 κρεβάτια, όταν τα ξενοδοχεία προσφέρουν 26.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ.

Ο κ. Βασιλικός εκτιμά ότι η επιχειρηματική λογική του εύκολου κέρδους, όπως έγινε στο παρελθόν με άλλες επιχειρηματικές επιλογές (Video Club, Frozen Yogurt κλπ), θα δημιουργήσει συνθήκες επιχειρηματικής ασφυξίας και θα σκάσει σα «φούσκα», με συνέπειες στην τοπική κοινωνία, το περιβάλλον και τις υποδομές.

FedHatta: Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Με τη φράση «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» συνοψίζει την παρέμβαση του για το φαινόμενο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης. Όπως τονίζει, η οικονομία διαμοιρασμού δεν δρα ανταγωνιστικά ως προς τον οργανωμένο τουρισμό, ο οποίος διακινεί το μεγαλύτερο όγκο τουριστών και έχει ξεκάθαρο προγραμματισμό πτήσεων, ξενοδοχείων και άλλων υπηρεσιών. Άλλωστε, όπως είπε, μια τουριστική χώρα σαν την Ελλάδα, δε μπορεί να βασίζεται στα μεμονωμένα ταξίδια και στην ενοικίαση σπιτιών, αλλά αντίθετα στον οργανωμένο τουρισμό της, από έμπειρους επαγγελματίες.

Μια πλατφόρμα ενοικίασης τουριστικών καταλυμάτων, τονίζει ο κ. Τσιλίδης, δε δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, εφόσον καταβάλλονται φόροι και τηρούνται κανονισμοί για τη ρύθμιση της εν λόγω δραστηριότητας. Το προϊόν της είναι διαφορετικό και πλέον αποτελεί συγκεκριμένη τάση μερίδας ταξιδιωτών. Οι πελάτες που επιλέγουν κατάλυμα μέσω μιας τέτοιας πλατφόρμας, γνωρίζουν ότι δεν θα συναντήσουν 24ωρη υποδοχή και λοιπές ξενοδοχειακές υπηρεσίες, αλλά την ίδια στιγμή τονώνουν την τοπική οικονομία.

Επίσης, πολλά ακίνητα που έμεναν ανεκμετάλλευτα, πλέον εισήλθαν στην συγκεκριμένη αγορά ως απόρροια των υψηλών πληροτήτων που εμφάνισαν τα ελληνικά ξενοδοχεία την ώρα της μεγάλης ανόδου του τουριστικού ρεύματος. Στα αρνητικά του φαινομένου εντοπίζονται οι πρώτες ενδείξεις τέλεσης παράνομων δραστηριοτήτων (π.χ. μεταφορές, περιηγήσεις και δραστηριότητες που προσφέρονται από ιδιοκτήτες καταλυμάτων), καθώς και η παντελής έλλειψη πλαισίου προδιαγραφών για την καταλληλότητα ενός καταλύματος.

ΠΟΜΙΔΑ: Το μητρώο θα συμβάλλει στην απλούστευση της φορολόγησης

Η δημιουργία του Μητρώου, σύμφωνα με τον Γιώργο Χριστόπουλο, δικηγόρο και σύμβουλο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινητών (ΠΟΜΙΔΑ), θα συμβάλλει στην απλούστευση της διαδικασίας φορολόγησης των εισοδημάτων μέσω των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων και στην παροχή εχεγγύων διαφάνειας και ασφαλείας στην αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια δραστηριότητα της βραχυχρόνιας τουριστικής μίσθωσης ακινήτων η οποία είναι απαραίτητο στοιχείο στο τουριστικό προϊόν που πρέπει να διαθέτει η χώρα μας σε μια παγκοσμιοποιημένη τουριστική αγορά.

Σε κάθε όμως περίπτωση η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει, πριν προβούν στην δραστηριοποίηση τους στον χώρο των τουριστικών μισθώσεων, να προβούν σε έρευνα ως προς την καταλληλότητα του ακινήτου τους και της ευρύτερης περιοχής αυτού για την αξιοποίηση του μέσω των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων (λ.χ εγγύτητα με σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, προσβασιμότητα σε μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ο.κ.). Επίσης θα πρέπει και οι ίδιοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων (επικοινωνία με τον επισκέπτη, παροχή πληροφοριών κτλ) και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε η δραστηριότητα αυτή να μην προκαλεί προβλήματα στους λοιπούς ενοίκους των κτιρίων.

Το ΕΚΕ σημείο επαφής για επίλυση των καταναλωτικών διαφορών

Τέλος, η Αθηνά Κοντογιάννη, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας, τονίζει τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, ως σημείο επαφής για την ηλεκτρονική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών, επισημαίνει ότι κανένας προμηθευτής που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν εξαιρείται από την υποχρέωση που προβλέπεται από τον Κανονισμό 524/2013 και τη συναφή εθνική νομοθεσία να παρέχει ηλεκτρονικό σύνδεσμο προς την πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Επίλυσης Καταναλωτικών Διαφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τρόπο ευπρόσιτο, προς ενημέρωση και διευκόλυνση του καταναλωτή, εάν ανακύψει καταναλωτική διαφορά, καθώς και από την υποχρέωση να αναφέρει στον ιστότοπό του τουλάχιστον τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, προκειμένου να έχει ο καταναλωτής σημείο επαφής για την υποβολή της αναφοράς του».