ΕΛΛΑΔΑ

Ο Στ. Κοντονής και ο ΔΣΑ για τον θάνατο του Σταύρου Τσακυράκη

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2018, 11:13 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2018, 15:21
Ο Στ. Κοντονής και ο ΔΣΑ  για τον θάνατο του Σταύρου Τσακυράκη
Facebook Twitter Whatsapp

Συλλυπητήρια για την απώλεια του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και αγωνιστή κατά της Χούντας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και αγωνιστή κατά της Χούντας Σταύρου Τσακυράκη εκφράζει ο υπουργός Δικαιοσύνης  Σταύρος Κοντονής.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει σε  σημερινή δήλωσή του: «Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε ανυποχώρητος μαχητής της ελευθερίας και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιστασιακή του δράση κατά την περίοδο της δικτατορίας ως γραμματέας της αντιδικτατορικής οργάνωσης Ρήγας Φεραίος αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα αγωνιστή για όλους μας. Η προοδευτική νομική σκέψη του συμβάδιζε πάντοτε με τις πολιτικές του ανησυχίες και τη μαχητικότητα που τον διέκρινε».

Το μήνυμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών  

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετά τον διακεκριμένο δικηγόρο και συνταγματολόγο Σταύρο Τσακυράκη.

Αναλυτικότερα, ο  ΔΣΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του: «Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε πάνω απ' όλα σεμνός αγωνιστής της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο με την δημόσια δράση του και την δικηγορική του δραστηριότητα, όσο και με το επιστημονικό του έργο και την διδασκαλία του.

Διαβάστε επίσης: ►Μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Σταύρου Τσακυράκη

Ο αντιδικτατορικός του αγώνας -αν και γνωστός σε λίγους-αποτέλεσε πρότυπο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης. Η λαμπρή ακαδημαϊκή του πορεία δεν υπήρξε ποτέ αποκομμένη από τα δημόσια πράγματα και την ανυπόκριτη έγνοια για την πρόοδο της χώρας. Αληθινός πνευματικός ταγός ως το τέλος, υπηρέτησε πιστά το φιλελεύθερο συνταγματικό ιδεώδες. Δεν δίστασε να διατυπώσει δημόσια θέσεις που δεν ήσαν πάντα δημοφιλείς, διαμόρφωσαν όμως σταδιακά ένα ρεύμα σκέψης υπέρ του γνήσιου πολιτικού φιλελευθερισμού, εμπλουτίζοντας την συνταγματική μας παράδοση και την πολιτική σκέψη του τόπου.

Εργάστηκε ακαταπόνητα, καλλιεργώντας τον κλάδο των ατομικών ελευθεριών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελευθερία του λόγου, ένα δικαίωμα που σε μια χώρα που αρέσκεται στην αποθέωση των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων, δεν είχε τύχει ανάλογης με την σημασία της θεωρητικής επεξεργασίας. Το κενό αυτό κάλυψε ο Στ. Τσακυράκης, με το συγγραφικό του έργο και την σημαντική δικαιοσυγκριτική του έρευνα».

Ακόμη, ο ΔΣΑ αναφέρει: «Το δικηγορικό σώμα σεμνύνεται για τον ξεχωριστό συνάδελφο, τον δικηγόρο Σταύρο Τσακυράκη. Δικηγόρησε με ιδιαίτερη επιτυχία, ως υπέρμαχος των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όχι μόνον ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, όσο κυρίως ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην διαμόρφωση της προοδευτικής νομολογίας του οποίου συνέβαλε καθοριστικά. Ενδεικτικό της προσήλωσής του στην μαχητική υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι ότι, μέχρι και λίγους μήνες πριν, έδινε μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο, την μάχη για την κατίσχυση της διεθνούς δικαιοταξίας, στην υπόθεση της χορήγησης ασύλου στους 8 Τούρκους Αξιωματικούς ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας.

Από τα χέρια του πέρασαν πολλές γενιές νέων νομικών, οι οποίοι μπολιάστηκαν με την συχνά ρηξικέλευθη νομική σκέψη του Δασκάλου τους. Κυρίως όμως τους σημάδεψε η στοργική φροντίδα για όλους τους μαθητές του.

Το κενό που αφήνει στην δικηγορία και στην επιστήμη είναι ασφαλώς δυσαναπλήρωτο.

Βαθύτατα συλλυπητήρια στους οικείους του».

Διαβάστε περισσότερα ρεπορτάζ στο lawandorder.gr.