current views are: 11

23 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση04:13

«Στάχτη» έγινε το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά – Νέες εικόνες

«Χάθηκε ένα σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής, μεγάλης αξίας για την πόλη»

Δημοσίευση 04:13’

«Χάθηκε ένα σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής, μεγάλης αξίας για την πόλη»

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 21.30 της Κυριακής στο κτίριο του Πολεμικού Μουσείου Χανίων, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στο σημείο όπου βρίσκεται, στο κέντρο της πόλης, έσπευσαν 14 οχήματα με 30 πυροσβέστες, κλιμακοφόρο όχημα από το Ρέθυμνο, πυροσβεστικό όχημα του Πολεμικού Ναυτικού… Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά προκειμένου αυτή να μην επεκταθεί σε διπλανούς χώρους, ωστόσο το κτίριο του Μουσείου υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή.

Το μόνο που έχει απομείνει είναι το εξωτερικό μέρος του κτιρίου, η στατικότατα του οποίου θα εξεταστεί όταν η φωτιά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Γύρω από το κτίριο είχαν αναπτυχθεί πυροσβεστικά οχήματα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στον δημοτικό κήπο της πόλης, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς και σε στρατιωτικές κατοικίες σε μικρή απόσταση.

Η φωτιά με τις προσπάθειες των πυροσβεστών περιορίστηκε στο κτήριο έκτασης 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η καταστροφή είναι ολοσχερής: το εσωτερικό του κτiρίου είχε πολλές ξύλινες κατασκευές.

Στο σημείο της πυρκαγιάς την κατάσβεση της οποίας συμμετέχοντας και ο ίδιος ενεργά συντόνιζε ο διοικητής της ΠΥ στα Χανιά Δημοσθένης Μπαντουράκης, βρέθηκε και ο διοικητής των Πυροσβεστικών δυνάμεων Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μεταξύ άλλων επεσήμανε:

« Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν και θα επιχειρούν στο σημείο σε όλη τη διάρκεια της νύκτας».

« Χάθηκε ένα σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής, μεγάλης αξίας για την πόλη», επισήμανε νωρίτερα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που πήγε επιτόπου.

Κατά τον ίδιο, μέσα στο κτίριο δεν υπήρχε μουσειακό υλικό, αλλά πιθανόν κάποια αρχεία.

Η αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους μπροστά στο Μουσείο, καθώς και παράπλευρες οδούς, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Διακόπηκε επίσης η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Οι αρχές διενεργούν προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς. Στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων οδηγήθηκε αλλοδαπός ο οποίος είχε βρει κατάλυμα σε εσωτερικό χώρο του κτiρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Πηγή φωτό: zarpanews.gr, flashnews.gr

 


σχετικα αρθρα