current views are: 8

23 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση13:44

Αναβολή στην υπόθεση του Mr. Bitcoin που προκάλεσε αντίδραση της Μόσχας

Την Δευτέρα η απόφαση για έκδοση ή μη στην Ρωσία

Δημοσίευση 13:44’

Την Δευτέρα η απόφαση για έκδοση ή μη στην Ρωσία

Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης βρέθηκε εκ νέου σήμερα ο 39χρονος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ως Mr. Bitcoin που κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων.

Αυτή τη φορά, το Δικαστικό Συμβούλιο επρόκειτο να εξετάσει το αίτημα των Αρχών της Ρωσίας, που ζητούν την έκδοση του Βίνικ, προκειμένου να τον δικάσουν για κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται ότι διέπραξε εναντίον ρωσικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα των Ρώσων, η ζημιά από τη φερόμενη δράση του υπολογίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια. Η διαδικασία όμως διεκόπη για την επόμενη Δευτέρα 30 Ιουλίου, λόγω απουσίας του συνηγόρου του στο εξωτερικό.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει νέα επιδείνωση στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, λόγω προηγούμενης δικαστικής απόφασης για έκδοση του κατηγορούμενου στην Γαλλία/

Απαντώντας νωρίτερα σε ερωτήσεις της προέδρου του Συμβουλίου, ο 39χρονος Ρώσος -αποκαλούμενος διεθνώς “Mr. Bitcoin”- δήλωσε ότι είναι ειδικός τεχνικός σε πληροφοριακά προγράμματα, ενώ η μόνιμη κατοικία του είναι στη Μόσχα. Ερωτηθείς για το εάν επιθυμεί να εκδοθεί στην πατρίδα του, δεν θέλησε να απαντήσει, παραπέμποντας στην απουσία του δικηγόρου του.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο ίδιος είχε εμφανιστεί στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, που με διαφορετική σύνθεση τότε γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα των Γάλλων να εκδοθεί στη συγκεκριμένη χώρα, όπου κατηγορείται ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Όπως περιγράφεται στο ευρωπαϊκό ένταλμα της Γαλλίας, τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες. Κατά της απόφασης έκδοσης στη Γαλλία, ο Βίνικ άσκησε έφεση και η υπόθεση θα εξεταστεί από τον ‘Αρειο Πάγο.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο ‘Αρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του 39χρονου στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές εξάλλου απάντησαν θετικά και στο πρώτο αίτημα έκδοσης των Ρώσων, το οποίο αφορούσε υπόθεση απάτης.

Ο Βίνικ, που συνελήφθη πέρσι τέτοιο καιρό στη Χαλκιδική, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του, κρατείται στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, ενώ έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αίτημα που σε πρώτο βαθμό απορρίφθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ