Αρχίζει η αποστολή των ενιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα οποία θα φτάνουν με «δώρο» ως την πόρτα κάθε φορολογούμενου με όλες τις έκτακτες εισφορές που το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει.  Οι φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη αφού το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε η εξόφληση να γίνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο καταβαλλόμενο ποσό εκείνο των 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, εάν η βεβαίωση του φόρου γίνει μέσα στον Αύγουστο οι πρώτοι «τυχεροι» θα κληθούν να καταβάλουν την α' δόση το Σεπτέμβρη.

Ωστόσο, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι υπόχρεοι στις έκτακτες εισφορές, θα αποστείλει σημειώματα ακόμη και σε εκείνους που δεν είναι υπόχρεοι (π.χ. άνεργοι), οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να πάνε στην Εφορία τους και να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του.

Το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και θα το πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι εργαζόμενοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και πληρώνονται με μπλοκάκι, ακόμη κι αν πέρυσι το μπλοκάκι ήταν σε αδράνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περίοδο 2011-2015, η κυβέρνηση, με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες (ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.), αλλά και το τέλος επιτηδεύματος, περισσότερα από εννέα δισ. ευρώ, καθώς αναμένει:

- από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1,38 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
- από το τέλος επιτηδεύματος περίπου 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
- από την έκτακτη εισφορά σε ΙΧ, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες κ.λπ., 150 εκατ. ευρώ, μόνο όμως για φέτος.
Με πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ- Πρώτο Θέμα