Με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα να αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση ως το τέλος του μήνα στην Ολομέλεια της Βουλής στο υπουργείο Περιβάλλοντος παρατητρείται κινητικότητα. Στελέχη του υπουργείου εξετάζουν την περαιτέρω μείωση τού ύψους των προστίμων αλλά και την πιθανή αύξηση του αριθμού των δόσεων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είχε προτείνει τον περιορισμό των προστίμων σε ειδικές κατηγορίες αυθαιρέτων όπως στην Α΄ κατοικία (μέχρι ορισμένα τετραγωνικά) καθώς και σε κτήρια τα οποία έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ.).

Το ΤΕΕ θεωρεί επίσης αναγκαία και την αύξηση του αριθμού των δόσεων, όπως αυτές καθορίζονται από το σχέδιο νόμου το οποίο έχει ήδη κατατεθεί, προκειμένου να «δελεάσουν» τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Εκπρόσωποι άλλων φορέων ζητούν γενική μείωση του σταθερού συντελεστή (15%) με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται τα πρόστιμα ωστόσο η συζήτηση, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, «δεν έχει ακόμη φτάσει στα ποσοστά».
Η τελική ρύθμιση με τις όποιες αλλαγές θα τεθεί σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την ερχόμενη Πέμπτη 25. Αυγούστου. Αμέσως μετά θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα.

Πηγή: Το Βήμα