current views are: 8

29 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση08:46

Γνώριζε η κυβέρνηση την ύπαρξη νεκρών και την απέκρυπτε το βράδυ της Δευτέρας;

Κρίσιμα ερωτήματα για τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων 

Δημοσίευση 08:46’

Κρίσιμα ερωτήματα για τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων 

Κρίσιμα ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το αν γνώριζε η κυβέρνηση την ύπαρξη νεκρών τη Δευτέρα το βράδυ όταν έγινε η σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Τα ερωτήματα αυτά δεν σχετίζονται μόνο με την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση μιας πρωτοφανούς κρίσης, αλλά κα με το ίδιο το ήθος της εξουσίας.

Η σύσκεψη

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός επιστρέφει εσπευσμένα από τη Βοσνία, λόγω των πυρκαγιών. Τα μεσάνυχτα φτάνει στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για να συμμετάσχει με την ηγεσία του Πυροσβεστικού σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στη σύσκεψη συμμετέχουν και οι κκ Τόσκας, Σκουρλέτης και Πολάκης. Η σύσκεψη μεταδόθηκε live από την ΕΡΤ, κάτι που μάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για τέτοιου είδους συσκέψεις σε τόσο οριακές στιγμές.

Το όλο κλίμα της σύσκεψης όπως το είδαμε στις οθόνες μας, επουδενί αποτύπωνε την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης  και ο υπαρχηγός του εμφανίστηκαν να ενημερώνουν τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση στα μέτωπα. Με μάλλον αδιάφορους τόνους για το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι, αναφέρονται πρώτα στην πυρκαγιά στο Λουτράκι, μετά σε αυτή των… Χανίων και κάποια στιγμή φτάνουν στη φονική πυρκαγιά και ενημερώνουν πως το βάρος έχει πέσει στο Βουτζά, όπου κάηκαν «κάποια σπίτια», και στο Κόκκινο Λιμανάκι όπου «κάποιοι πολίτες» έχουν εγκλωβιστεί στην παραλία. Στην ενημέρωση δεν γίνεται λόγος ούτε για τον αριθμό των νεκρών ούτε για το αίτημα εκκένωσης των περιοχών.  

Οι αποκαλύψεις

Οι μαρτυρίες που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες γενούν τεράστια ερωτήματα για το τι ακριβώς γνώριζαν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες τη Δευτέρα το βράδυ την ώρα της σύσκεψης.

Όπως έκανε γνωστό στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής των ΟΥΚ, οι πρώτοι νεκροί εντοπίστηκαν πριν βραδιάσει. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, αφότου έπεσε το σκοτάδι ήρθε στο σημείο και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο Ραμάντα στο Μάτι για να συντονίζει την επιχείρηση και να στηρίξει ψυχολογικά τους πληγέντες. «Οπότε ο πρώτος ο οποίος στον οποίο αναφέραμε αυτό το θέμα ήταν ο αρχηγός λίγο αφότου βράδιασε. Και λίγο αργότερα ήρθε κι ο κύριος υφυπουργός στο λιμάνι και ενημερώθηκε κι εκείνος», ανέφερε. Μάλιστα, ως επικεφαλής της ομάδας συνεχώς ενημέρωνε την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για όσα συνέβαιναν στο σημείο.

Μία ακόμη άγνωστη πληροφορία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, είναι η ανεύρεση από την ομάδα ΔΙΑΣ του πρώτου νεκρού της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος. Ο κ. Μαυροειδάκος είπε ακόμα πως δεν δόθηκαν εγκαίρως εντολές στη διαθέσιμη αστυνομική δύναμη να μεταβεί στο Μάτι.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η ΕΛΑΣ γνώριζε την ύπαρξη νεκρών, όπως προκύπτει από την ενεργοποίηση της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Ο.Α.ΘΥ.Κ.) το βράδυ της Δευτέρας. Η υποστάτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, επικεφαλής τς Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερρευνών της ΕΛΑΣ, δηλώνει ότι η ομάδα ενεργοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Κουρουμπλής: Υπήρχε η πληροφορία για νεκρό αλλά δεν την αξιολογήσαμε ως ασφαλή

Τις παραπάνω αποκαλύψεις έρχεται να επιβεβαιώσει έξι ημέρες μετά την τραγωδία, η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι η κυβέρνηση είχε ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών την οποία ωστόσο δεν αξιολόγησε ως «ασφαλή».

Σε ανακοίνωση της, η Νέα Δημοκρατία τονίζει «Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες.

Από τη μεριά του, το Ποτάμι κάνει λόγο για αισχρό θέατρο σε βάρος των πολιτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε ότι αφορά τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή έκανε λόγο για «ομολογία κυνισμού και απανθρωπιάς.

Τα ερωτήματα

Τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις είναι:

Γνώριζε η ηγεσία της Πυροσβεστικής το μέγεθος της τραγωδίας και το απέκρυψε από τον πρωθυπουργό;
Η ηγεσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας ήταν σε καθεστώς σύγχυσης για το τι ακριβώς είχε συμβεί;
Επέλεξε η κυβέρνηση να παρουσιάσει παραποιημένη εικόνα της κατάστασης για να καθησυχάσει τον κόσμο;

Μυστήριο με τον αριθμό αγνοουμένων

Πέπλο μυστηρίου έχει καλύψει το θέμα των αγνοουμένων καθώς μέχρι σήμερα ο αριθμός παραμένει αδιευκρίνιστος.

Την ίδια ώρα, πυρετωδώς εργάζονται οι ιατροδικαστές για να ταυτοποιήσουν το συντομότερο δυνατό τις σορούς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική. Έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 51 σοροί, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ ενώ καθοδόν προς τα εργαστήρια βρίσκονται τα αποτελέσματα για πέντε έως έξι ακόμη πρόσωπα.

Το έργο των ιατροδικαστών είναι ιδιαίτερα σύνθετο, καθώς για αρκετές απανθρακωμένες σορούς η μέθοδος ταυτοποίησης με DNA δεν αποφέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, με συνέπεια οι εμπειρογνώμονες να καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους, όπως στον έλεγχο των οδοντιατρικών στοιχείων των θυμάτων.

Τα θύματα της πύρινης λαίλαπας, ανέρχονται πλέον σε 88.

Εννέα εγκαυματίες νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της Αττικής. Συνολικά 43 ενήλικες παραμένουν στα νοσοκομεία, ενώ δύο παιδιά παραμένουν νοσηλευόμενα στο Αγία Σοφία, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

Σήμερα Κυριακή έλαβε εξιτήριο ένα παιδί που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παίδων. Στο νοσοκομείο παραμένει ένα ακόμα παιδί, που αναμένεται να πάρει εξιτήριο τα επόμενα 24ωρα.

Οι διασώστες ερευνούν εκ νέου καμένα οικόπεδα και σπίτια. Δια θαλάσσης τις έρευνες συνεχίζουν σκάφη του λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιωτικά πλεούμενα.


σχετικα αρθρα