Με ευκαιρίες για φθηνά ακίνητα, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αρχίζει φέτος το κυνήγι της φοιτητικής στέγης λόγω της οικονομικής κρίσης. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι φοιτητές αρχίζουν αυτή την περίοδο την αναζήτηση, για να βρουν "φθηνό" σπίτι στον τόπο που βρίσκεται η σχολή τους. Η καθυστέρηση φέτος στην ανακοίνωση των βάσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν επιτρέπει να φανεί πού θα κυμανθούν τα ενοίκια στα λεγόμενα φοιτητικά διαμερίσματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι -ή και υποχρεωμένοι από τη μείωση στα εισοδήματα- να ρίξουν τις τιμές λόγω της κρίσης. Υπολογίζεται ότι ενοικιάζονται πάνω από 100.000 σπίτια από φοιτητές και κάθε οικογένεια ξοδεύει μόνο για ενοίκιο από 3.000 έως 6.000 ευρώ, ετησίως.

Μετά την πτώση των τιμών στα ακίνητα και τις ενοικιάσεις των επαγγελματικών χώρων, παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση και στις τιμές των φοιτητικών ενοικίων. Η υποχώρηση κυμαίνεται από 10%  για τις γκαρσονιέρες και φθάνει έως και περίπου 15% για τα μεγάλα διαμερίσματα.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπροσφορά παλαιών διαμερισμάτων σε τιμές που κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ, το μήνα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες "φοιτητουπόλεις", το μέσο ενοίκιο πέφτει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως εκτιμούν οι κτηματομεσίτες, είναι η πρώτη υποχώρηση των φοιτητικών ενοικίων, που γίνεται στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις κατοικιών, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε τιμές μειωμένες έως και 20% στο νομό Αττικής. Στη Θεσσαλονίκη τόσο παλαιά όσο και νέα σπίτια πωλούνται έως και 30% φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι, ακόμα και σε ακριβές περιοχές όπως είναι αυτή του Πανοράματος.

Στην ενοικίαση, τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια της Αττικής παρουσιάζουν υποχώρηση 15%-20% και τα ενοίκια κυμαίνονται από 5,5 έως 7,3 ευρώ/τ.μ. στα δυτικά και από 7 έως 7,5 ευρώ/τ.μ. στα ανατολικά, ενώ στη Δυτική Μακεδονία, οι τιμές είναι ήδη πολύ χαμηλές και τα περιθώρια μείωσης είναι  σχεδόν μηδαμινά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Χανιά της Κρήτης  τα ενοίκια φέτος είναι φθηνότερα κατά 15% παρά το γεγονός ότι υπάρχει πάντα ζήτηση από τους φοιτητές. Την ίδια στιγμή, πτωτικά κινούνται και οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών αν και οι αρχικές ζητούμενες τιμές είναι ίδιες με πέρυσι.Αναστασία Γαλάνη