Σημαντική αύξηση σε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις καταγράφηκε το α' εξάμηνο του 2011 σε όλη την επικράτεια, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία. Από τα στοιχεία της αστυνομίας προκύπτει ότι πλέον οι σπείρες ληστών άφησαν «ήσυχες» τις τράπεζες και τα μεγάλα καταστήματα και προτιμούν τις κατοικίες. Από τα ενημερωτικά δελτία των αστυνομικών αρχών ακόμη εύκολα κανείς διαπιστώνει ότι ο αριθμός των  διαρρήξεων και των ληστειών σε σπίτια έχουν εκτοξευθεί, ενώ η δράση των κακοποιών επικεντρώνεται κυρίως σε οικίες όπου διαμένουν ηλικιωμένοι.
Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται περιοχές της Αθήνας, όπως ο Άλιμος, η Γλυφάδα, ο Νέος Κόσμος, η Καλλιθέα, η Νέα Ιωνία, το Μαρούσι και η Κηφισιά, όπου σύμφωνα με στοιχεία, κατά μέσο όρο καταγράφεται μία τουλάχιστον ληστεία κάθε μέρα.

Πιο αναλυτικά στην επικράτεια το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκαν 3363 ληστείες έναντι 3200 το ίδιο διάστημα πέρσι. Στην Αττική σημειώθηκαν 2624 ληστείες έναντι 2429 πέρσι, αύξηση δηλαδή της τάξης του 8%!
Από αυτές τις ληστείες στη πρωτεύουσα οι 575 έγιναν καταμεσής του δρόμου για κλοπή κινητών ή μικροποσών, οι 364 με αρπαγή τσάντας, οι 284 μέσα σε καταστήματα, οι 147 σε σούπερ μάρκετ, οι 22 σε τράπεζες κι οι 254 μέσα σε σπίτια.

Είναι εντυπωσιακή η μεταβολή στις ληστείες τραπεζών -λόγω κυρίως της δράσης της ομάδας ΔΙΑΣ- αφού το αντίστοιχο διάστημα του 2010 είχαν καταγραφεί 124 τέτοιου είδους ενέργειες! Αντιθέτως οι ληστείες στα σπίτια το ίδιο διάστημα πέρσι ήταν μόλις 117 (δηλαδή φέτος διπλασιάσθηκαν) κι οι αρπαγές τσαντών 292.

Όσον αφορά τις κλοπές και τις διαρρήξεις το 2011 σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν 48.262 περιστατικά έναντι 44.895 πέρσι. Στην Αττική, ειδικότερα, έγιναν 28.426 κλοπές και διαρρήξεις έναντι 27313 πέρυσι, δηλαδή αύξηση της τάξης του 4%.
Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εξαρθρώθηκε σημαντικός αριθμός εγκληματικών οργανώσεων και εξιχνιάστηκαν σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος. Επιτυχίες καταγράφηκαν επίσης και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Αναλυτικά, το α' εξάμηνο του 2011 διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 48.262 κλοπές - διαρρήξεις, δηλαδή 3.367 περισσότερες σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα –1.113 περισσότερες στην Αττική, (28.426, έναντι 27.313) και 101 περισσότερες στη Θεσσαλονίκη (6.159 έναντι 6.058), σε σχέση με πέρυσι.

Διαπράχθηκαν 3.363 ληστείες, 163 περισσότερες σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα και 144 απόπειρες ληστείας έναντι 196.

Σημειώθηκαν 226 περισσότερες ληστείες σε οικίες, 82 περισσότερες σε καταστήματα και 25 περισσότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Σε ορισμένα είδη ληστειών, ιδίως σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και ταχυδρομικά ταμιευτήρια, παρατηρείται αισθητή μείωση της τάξης του περίπου 67%.

Συνελήφθησαν, επίσης, συνολικά 82.206 άτομα για διάφορες παραβάσεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ εξαρθρώθηκαν 232 συνολικά σπείρες και εγκληματικές οργανώσεις.

Με λίγα λόγια κατά μέσο όρο κάθε ημέρα στην επικράτεια σημειώνονται 265 κλοπές και διαρρήξεις από τις οποίες οι 165 στην Αθήνα! Επιπλέον σε όλη τη χώρα καταγράφονται κάθε ημέρα περίπου 19 ληστείες από τις οποίες οι 15 στην πρωτεύουσα. Ακόμη διαπράττεται ένας φόνος κάθε δύο ημέρες.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι λόγω των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται υπάρχει σημαντική μείωση των ληστειών σε τράπεζες, σε καταστήματα των ΕΛΤΑ και σε σούπερ μάρκετ ενώ σημειώνεται αύξηση ληστρικών επιθέσεων σε σπίτια, σε καταστήματα και σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Αντιστοίχως ενώ στις κλοπές υπάρχει μείωση των επιθέσεων σε ΙΧ  και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση των αρπαγών τσαντών.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί ότι οι κακοποιοί έχουν αλλάξει τον τρόπο που δρουν στις ληστείες σε σπίτια. Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιο επιθετικοί από ποτέ, δρουν σε μεγάλες ομάδες, δεν διστάζουν να διαρρήξουν μια κατοικία ενώ γνωρίζουν ότι βρίσκονται μέσα άνθρωποι, ενώ είναι «έτοιμοι για όλα» σε περίπτωση που τα θύματα προβάλλουν αντίσταση.

Όπως και να έχει, ήδη οι πολίτες σπεύδουν να εξοπλίσουν τις οικίες τους με υπερσύγχρονα συστήματα συναγερμού, ώστε να αποφύγουν τους διαρρήκτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καταστήματα με είδη συναγερμού και συστήματα παρακολούθησης παρουσιάζουν αύξηση στις αγορές τους της τάξης του 5% μόνο για τους τελευταίους πέντε μήνες. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα πολιτών ζητά μεγαλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή που διαμένει, καθώς φαίνεται ότι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ πρέπει να αυξήσει τις περιπολίες της έξω από κατοικίες.
Αναστασία Γαλάνη