current views are: 9

6 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση19:51

«Τουρκική θάλασσα» έκαναν το Αιγαίο οι τούρκοι ψαράδες

Ψαρεύουν ελάχιστα μίλια από τις ελληνικές ακτές, με το Λιμενικό απλώς να παρακολουθεί

Δημοσίευση 19:51’

Ψαρεύουν ελάχιστα μίλια από τις ελληνικές ακτές, με το Λιμενικό απλώς να παρακολουθεί

Δική τους θάλασσα θέλουν να καταστήσουν το Αιγαίο οι Τούρκοι ψαράδες, εκμεταλλευόμενοι και την… αδιαφορία που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά εις ότι αφορά την αποτροπή τους. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newpost, αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο οι «ψαριές» τουρκικών καϊκιών όχι μόνον στα όρια των ελληνικών υδάτων αλλά και πολύ κοντά, πλέον, στα ελληνικά νησιά. Δεδομένου ότι, προφανώς, οι ελληνικές ακταιωροί έχουν λάβει εντολή να μην «πιέζουν» τα τουρκικά σκάφη, προς αποφυγή νέων εντάσεων, οι Τούρκοι ψαρεύουν ανενόχλητοι και, μάλιστα, πέραν των ορίων αλίευσης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία των αποθεμάτων και τηρούνται από τους Έλληνες ψαράδες. Σημειώνεται, δε, σύμφωνα με μαρτυρίες και το παράδοξο, το Ελληνικό Λιμενικό να σπεύδει να νουθετήσει τους Έλληνες που θα επιχειρούσαν να ψαρέψουν, ενάντια στους κανονισμούς, και την ίδια ώρα να μην παρεμβαίνει ενώ τα τουρκικά καϊκια ψαρεύουν πολλά μίλια εντός των ελληνικών υδάτων. 

Τα βίντεο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Newpost από τις ακτές της Λέρου, είναι χαρακτηριστικά γι αυτή την ιδιότυπη «μάχη» στο ανατολικό Αιγαίο και για την προσπάθεια της γείτονος να καταστήσει de facto δική της θάλασσα το Αιγαίο. 

Μιλώντας στο Newpost ο κ. Κωνσταντίνος Ψαρούκος, Πρόεδρος του Σωματείου μέσης αλιείας Καλύμνου «Ποσειδών, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθα έλεγχο. Για τον κ. Ψαρούκο «το ζήτημα δεν είναι μόνον οικονομικό, καθώς οι Έλληνες ψαράδες δεν θα μπορούν να επιβιώσου, αλλά και εθνικό, δεδομένου ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να μην μπορεί να επιβάλλει κανόνες στα χωρικά της ύδατα». Ο ίδιος σημειώνει ότι τα τουρκικά σκάφη μπαίνουν πολλά μίλια μέσα στα ελληνικά ύδατα «ενώ τα πλωτά του Λιμενικού απλώς παρακολουθούν». 

«Οι δύο φαντάροι μας συνελήφθησαν γιατί μπήκαν κατά λάθος κάποια μέτρα στο τουρκικό έδαφος και αυτοί παραβιάζουν τα σύνορα για πολλά μίλια» σημειώνει ο κ. Ψαρούκος, προσθέτοντας ότι το ελληνικό Λιμενικό και η Frontex παρεμβαίνουν μόνον σε περιπτώσεις που υπάρχουν βάρκες με μετανάστες. «Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα ή δεν είμαστε; Υπάρχουν κανόνες κι αν ναι γιατί δεν εφαρμόζονται απ’ όλους;»  αναρωτιέται ο κ. Ψαρούκος, αναδεικνύοντας και το γεγονός ότι την περίοδο που τα ελληνικά καϊκια είναι δεμένα, βάσει των κανονισμών της Ε.Ε. για την προστασία των αποθεμάτων, τα τουρκικά αλωνίζουν ανενόχλητα στις ελληνικές θάλασσες. 

Τις επόμενες ημέρες, οι ψαράδες της Καλύμνου αλλά και άλλων ακρητικών νησιών αναμένεται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία, προκειμένου – όπως σημειώνει ο κ. Ψαρούκος – να αποκαλυφθεί τι συμβαίνει στο Αιγαίο αλλά και να μπει ένα τέλος στην γραμμή της πολιτικής ανοχής των παραβιάσεων εκ μέρους των τουρκιών αλιευτικών σκαφών. 


σχετικα αρθρα